Debattartiklar

Här hittar du våra debattartiklar.
 • Nu behövs konkret politik för att bryta hälsoklyftorna

  Hälsoklyftorna mellan olika socioekonomiska grupper är tydlig nästan oavsett vilket hälsoproblem det gäller. Under mandatperioden har regeringen beställt flera utredningar kring jämlikhet i hälsa. Nu behövs konkret politik, skriver ordföranden för sju fackförbund inom vården och formulerar fem förslag till åtgärder.

 • Gör patienten till expert i en nära vård

  Ökad ojämlikhet i hälsa och en splittrad vård för växande grupper innebär stora utmaningar. Ett paradigmskifte krävs mot en personcentrerad nära vård som tar helhetsansvar för befolkningens hälsa och livskvalitet. Den nära vården måste bli vårdens verkliga huvudaktör, med ansvar för det hälsofrämjande arbetet och för en sammanhållen vård.

 • Bindnings­kontrakt löser inte bristen på sjuksköterskor

  ”Landstingen blir stoppklossar för både sjuksköterskans och vårdens utveckling, när man ställer krav på fortsatt anställning efter att en sjuksköterska har specialistutbildats”, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

 • Nationella riktlinjer behövs för ambulanspersonal

  Det är förödande att sänka kraven på ambulanspersonal. Därför efterlyser vi nationella riktlinjer och beslut som tydligt anger en lägsta utbildningsnivå för anställning inom ambulanssjukvården, skriver Nät­verket för ut­bildning av ambulanssjuksköterskor i en slutreplik.

 • Säkra födslar kräver bättre villkor

  Svensk vård ska vara jämlik - men vad gäller förlossningsvård är tyvärr ofta den enda gemensamma nämnaren de gravida familjernas oro. Oro inför var man kommer att få plats att föda och med vilket stöd. Hur kan detta vara en acceptabel lägstanivå? Det behövs en nationell plan för förlossningsvården.

 • Kräv kollektivavtal för utförare av hemtjänst

  Från facklig sida vill vi att företagen som ska utföra hemtjänsten i Göteborg inte ska konkurrera med dåliga villkor. Vi vill att de som behöver hemtjänstens stöd ska kunna förvänta sig kvalitet, skriver Anders Andersson, Sonia Koppen och Mats Svensson.

 • Högre skatt slår mot sjuksköterskor

  Det är svårt att förstå vilket samhällsproblem regeringen vill lösa genom att specialistutbildade sjuksköterskor ska betala högre skatt, skriver Janine Bichara, Kajsa Dovstad och Madeleine Grenå.

 • Aborträtten måste värnas

  Vårdförbundet och RFSU m fl: Därför måste Arbetsdomstolen säga nej till samvetsfrihet.

 • Sineva Ribeiro

  Sänkt brytpunkt slår mot vårdens personalbrist

  Kvinnodominerade akademikeryrken är felvärderade. Att då sänka brytpunkten för statlig inkomstskatt som regeringen vill gör att våra professioner får mindre i plånboken vid nödvändiga löneökningar. Det är helt fel att lägga detta på yrkesgrupper som det är alarmerande brist på.

 • Bättre villkor bryter vårdens onda spiral

  Oförmågan att rekrytera sjuksköterskor är största anledningen till att Sverige i dag har lägst antal vårdplatser per invånare i EU. Och en bidragande orsak till att vårdskadorna ökar, skriver Anne Karin Höglund, Vårdförbundet Västra Götaland, i Göteborgs-Posten.