"Jag heter Anna Andhäll och jag tog barnmorskeexamen i januari 2024. När jag skriver det här har jag jobbat mina två första veckor som barnmorska på en förlossningsavdelning. Kanske har du nyligen kommit på att du vill bli barnmorska, kanske har det varit ditt mål länge eller kanske har du, precis som jag, tagit några omvägar i livet innan du hittat hit? Min väg till att bli barnmorska har varken varit kort eller rak. Den började för över 15 år sedan, med en tanke om att det verkade vara ett roligt yrke. Just då kändes det dock för stort och som en för lång väg att gå. Så jag gick en helt annan utbildning, arbetade med det och kom sen på att det var helt fel.

Det var ju barnmorska jag skulle bli!

Så med siktet inställt började jag läsa till sjuksköterska. När jag tog examen som sjuksköterska rullade det ett bildspel med bilder på alla i klassen och en kort text om våra framtidsdrömmar. Min dröm var att om tio år vara färdig barnmorska och bedriva forskning om kvinnosjukvård. Exakt på dagen, sex år senare, tog jag examen som barnmorska.

Läs om Vårdförbundets vision för framtidens barnmorskor

En av de saker jag oroade mig mest över inför att börja studera till barnmorska var att hitta till uppropet. Jag oroade mig också över om jag skulle få några vänner i klassen, om jag skulle klara tentorna och om jag skulle kunna hantera att stötta den födande under de kanske tuffaste timmarna i livet. Läser du det här så är jag säker på att du hittade till ditt upprop, allt det andra kommer också att gå bra. Du kommer att få vänner för livet, du kommer att klara tentorna och du kommer att klara av att vara den där klippan när allting runt omkring stormar. Ibland kommer det att kännas som en ändlös uppförsbacke, du kommer kämpa, du kommer kanske att falla och börjar att tvivla på dig själv och din förmåga. Men du kommer att ta dig upp igen och du kommer att skymta krönet på backen. Du kommer att få se din första bebis födas, det kommer att vara magiskt och du kommer att veta att du är helt rätt person, på helt rätt plats.

Så njut av den här tiden, tänk att varje tenta du pluggar inför, varje arbete du skriver är menad att göra dig så förberedd som det bara går för att om ett och ett halvt år stå på egna ben. Vet också att det här med att stå på egna ben inte innebär att vara ensam. Dina kollegor har alla stått där du kommer att stå och de kommer att finnas där för dig.

Oavsett om din resa har varit kort eller tagit några extra svängar på vägen fram till barnmorskeutbildningen så är du varmt välkommen hit och en stolt yrkeskår väntar på dig med öppna armar!"