"Hur känns det nu när du är i mål? Förväntansfullt, pirrigt, spännande? När jag började jobba på förlossningsavdelning efter examen frågade alla hur det kändes. Mitt svar var att jag var både jättepeppad och livrädd. Jag tror att det är hälsosamt att vara lite rädd när du nu börjar arbeta som barnmorska. Det innebär att du är ödmjuk inför din kunskap. Du kan inte kunna allt när du kommer ut, du kommer behöva ställa frågor och be om hjälp och du gör det för att kvinnan ska få den absolut bästa vården. Se inte behovet att fråga någon om hjälp som ett nederlag, utan som ett bevis på att du är nyfiken och att du vill utvecklas och bli ännu bättre på ditt jobb.  

Läs om när jag pluggade till barnmorska

Här är mina tips:

  • Låt det ta tid att vara ny – det sägs att det tar alltifrån fem till tio år att bli en erfaren barnmorska. Det tar lång tid innan man har ”sett allt”. Så stressa inte. Du kommer att samla på dig erfarenhet och kunskap, dag för dag.
  • Våga fråga – något jag tyckte var väldigt skönt när jag var student var att jag kunde höra att även barnmorskor med över 20 års erfarenhet frågade varandra om hjälp. Kan någon med så lång erfarenhet fråga en kollega, så kan du det med. 
  • Ha roligt – detta är det förmodligen viktigaste tipset! Glöm inte att du får jobba med världens bästa yrke. Kom ihåg att släppa kraven på dig själv ibland, våga ha roligt, både med patienter och med kollegor! 

Klicka för att beställa barnmorskebroschen

Att få upp en varm, liten kropp på bröstet och att få höra barnets skrik är den födandes belöning efter timmar av värkar.

Din belöning efter ditt hårda pluggande är att du har blivit barnmorska, världens bästa yrke!   
 

Här kan du läsa allt om avtalsrörelsen 2024

P.S. Var medlem i Vårdförbundet och använd ditt medlemskap! Om du får något problem på jobbet, du kanske inte får den introduktion du blivit lovad eller inte den ledighet ni kommit överens om? Kontakta då Vårdförbundet!" 

Bli medlem här

Bli medlem idag och du får det här:


Klicka här för att bli medlem i Vårdförbundet, välkommen!