Att skriva en insändare, en debattartikel eller tipsa en journalist är andra sätt att påverka. Du når både allmänhet och beslutsfattare via medierna. Här kan du läsa mer om att påverka genom media, kontakter med media, att skriva en insändare och yttrandefrihet.

Fria och oberoende medier är en förutsättning för ett öppet demokratiskt samhälle och något vi ska värna om. Genom att göra din röst hörd kan du vara med och påverka politiker, beslutsfattare och allmänhet.

Var öppen mot journalister

Det är viktigt att vara öppen mot journalister och bidra till flera olika infallsvinklar på hälso- och sjukvården. En viktig roll för medier är att avslöja missförhållanden. Mediedramaturgin bygger på konflikter, så det är naturligt att medier vill fokusera på kriser och missförhållanden. Men att också bidra med konstruktiva förslag och ge positiva exempel på när vården fungerar är ett sätt att sprida den kunskap och de erfarenheter som finns inom våra fyra yrken.

Innan du kontaktar medier kan det vara klokt att först ta upp eventuell kritik internt med chefer och medarbetare för att få till stånd en förändring.

Yttrandefrihet

Läs mer om vilka lagar och regler som gäller på sidan om yttrandefrihet.

Skriv en insändare

Tidningarnas insändarsidor är enligt undersökningar en av de mest lästa i hela tidningen. Här får du tips på vad du ska tänka på om du vill skriva en insändare.

Kontakt med media

För dig som ska ha kontakt med media så har vi samlat tips på hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

Vi har också tagit fram "Vårdförbundets Mediehandbok, Konsten att påverka" (pdf), som du  kan beställa kostnadsfritt i Medlemsbutiken. Sök på "mediehandbok". Det finns också ett kortfattat mediekort (pdf) om vad du ska tänka på vid kontakt med media.