-
”40 timmars arbetsvecka är en norm satt för kontor”
Det vi kräver är en långsiktig lösning för att våra medlemmar ska orka jobba heltid och orka ett helt arbetsliv, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
-
Vi tänker inte längre betala med vår hälsa
Vi har gått ut i konflikt. Nu kommer 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i landets samtliga regioner – inte jobba övertid eller mertid.
-
Välfärdens personal är inte gränspoliser
Vi kräver att regeringen prioriterar en välfärd i kris och backar från införandet av angiverilagar. Ge i stället polisen och Migrationsverket tillräckliga resurser för att arbeta mot skuggsamhället.
-
Vi måste räkna hudfärg för att stoppa rasismen
Statistik kan inte ensamt radera ut ojämlikhet, men är ett viktigt verktyg. Precis som könsuppdelad statistik är avgörande för jämställdheten, är data om etnicitet/hudfärg nödvändig för att kunna följa den strukturella rasismen, skriver Anna Troberg, Malin Ragnegård och Sineva Ribeiro.
-
Jobba deltid i vården – den dolda kvinnofällan
En sjuksköterska kan gå miste om sju miljoner kronor under ett yrkesliv
-
Kvinnor jobbar gratis 48 minuter om dagen
Utvecklingen mot jämställda löner står helt still. I år arbetar kvinnor gratis 48 minuter om dagen. Sett i landet är löneskillnaderna mellan könen minst i Kalmar och störst i Östergötland, skriver företrädare för rörelsen Lön hela dagen.
-
Bra, Kristersson – men när kommer pengarna?
Facken: Ditt besked om att inte svika välfärden förpliktigar
-
När och hur ska du rädda sjukvården, Kristersson?
Den senaste tiden har stora nedskärningar rullats ut inom sjukvården, och flera regioner har varslat hundratals tjänster om uppsägning. Allmänheten oroar sig nu för vårdens kvalitet och tror att anställda kommer att skrämmas bort från sjukvården, visar en ny undersökning från Novus. Nu vill vi ha tydligare besked från Ulf Kristersson om hur och när regeringen tänker rädda sjukvården, skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
-
Välfärdens kris är en beredskapskris
Välfärdsfacken: Hur ska vi kunna leverera i ett krigsläge?
-
Om vi ska rusta för krig måste vi först rusta för fred
Ska vi klara att hålla sjukvården igång behöver vi ha luft i systemet. Ulf Kristersson, Acko Ankarberg Johansson och övriga i regeringen – det är dags att satsa på sjukvården och se till att vi har en god sjukvård i fredstid så vi räcker till i krig. Det gör vi inte idag, skriver sjuksköterskan Linus Törneberg i en debattartikel.
Här hittar du våra debattartiklar.