Här hittar du våra debattartiklar.
 • Unga i vården känner oro för framtiden 

  Som nyutexaminerad sjuksköterska står jag nu inför steget ut i arbetslivet med en känsla av enorm styrka, men också med en stor oro och osäkerhet för framtiden.

 • Jo, Kristersson – visst pågår det en vårdkris

  Ständig övertid och en ohållbar arbetsbelastning har skapat en situation där vårdpersonal flyr och patienter inte får vård i tid. Vi bjuder därför in Ulf Kristersson (M) på verksamhetsbesök – kom och avgör själv om det pågår en vårdkris eller inte.

 • Facken är under hot – tänk på hur du röstar

  Rättigheter som vi i dag tar för givna står på spel.

 • Vi säger nej till medling

  Vår blockad har pågått i mer än tre veckor och igår varslade vi om strejk i fem regioner. Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas men arbetsgivaren SKR gör det omöjligt just nu. Istället sänder de dubbla budskap. Utåt kräver de medling och säger att de vill förhandla. I slutna rum är det blankt nej till våra fullt rimliga krav. Att gå in i medling nu skulle i praktiken innebära att våra medlemmar riskerar försämrade villkor. Det kan vi aldrig gå med på, därför säger vi nej.

 • ”40 timmars arbetsvecka är en norm satt för kontor”

  Det vi kräver är en långsiktig lösning för att våra medlemmar ska orka jobba heltid och orka ett helt arbetsliv, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

 • Vi tänker inte längre betala med vår hälsa

  Vi har gått ut i konflikt. Nu kommer 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i landets samtliga regioner – inte jobba övertid eller mertid.

 • Välfärdens personal är inte gränspoliser

  Vi kräver att regeringen prioriterar en välfärd i kris och backar från införandet av angiveri­lagar. Ge i stället polisen och Migrations­verket tillräckliga resurser för att arbeta mot skugg­samhället.

 • Vi måste räkna hudfärg för att stoppa rasismen

  Statistik kan inte ensamt radera ut ojämlikhet, men är ett viktigt verktyg. Precis som könsuppdelad statistik är avgörande för jämställdheten, är data om etnicitet/hudfärg nödvändig för att kunna följa den strukturella rasismen, skriver Anna Troberg, Malin Ragnegård och Sineva Ribeiro.

 • Jobba deltid i vården – den dolda kvinnofällan

  En sjuksköterska kan gå miste om sju miljoner kronor under ett yrkesliv

 • Kvinnor jobbar gratis 48 minuter om dagen

  Utvecklingen mot jämställda löner står helt still. I år arbetar kvinnor gratis 48 minuter om dagen. Sett i landet är löneskillnaderna mellan könen minst i Kalmar och störst i Östergötland, skriver företrädare för rörelsen Lön hela dagen.