Att söka jobb

Det finns mycket att tänka på när du ska ge dig ut i arbetslivet. Här har vi samlat tips på vad du ska tänka på när du söker jobb, inför en anställningsintervju och inför en anställning. Lycka till!

Sök gärna jobb hos flera olika arbetsgivare för att kunna jämföra vad olika arbetsgivare kan erbjuda just dig. Ta reda på information om arbetsgivaren innan du går på intervjun. Tänk också igenom innan vilken lön och vilka villkor du tycker är rimliga för just dig.

Din kompetens är hett eftertraktad, så ha därför inte för bråttom med att tacka ja till ett jobberbjudande utan säkerställ att du får ett jobb som motsvarar dina förväntningar.

Finns det kollektivavtal?

Om arbetsgivaren har kollektivavtal är semesterdagar, pensionsavsättning, ersättning för övertid, extra ersättning vid föräldraledighet med mera redan framförhandlat. Du kan fokusera på vilken lön som du vill ha för ditt arbete. 

Om kollektivavtal inte finns omfattas du endast av lagstiftningen och behöver reglera fler saker i ditt anställningsavtal själv. Det är bland annat väldigt viktigt att du frågar om semesterdagar, pensionsavsättning och ersättning för övertid.

Ta reda på löneläget

Finns det kontaktuppgifter till fackliga representanter i annonsen? Ta gärna kontakt med dem för att höra hur löneläget ser ut just där du söker jobb. Här på vår webbplats finns lönestatistik (bakom inloggning) där du som medlem kan ta del av lönestatistik inom just ditt yrke.

Ange inte löneanspråk i din ansökan

Även om det står i annonsen att löneanspråk önskas ska du inte lämna det. Om du anger en lön i din ansökan finns risken att arbetsgivaren fokuserar på lönenivån snarare än på dig och dina meriter.

Om du ändå vill nämna något om löneanspråk kan du skriva: "Om jag blir aktuell för tjänsten kan vi diskutera mitt löneanspråk."