Debattartiklar

Här hittar du våra debattartiklar.
 • Ge oss förändringar – inte symbolpolitik

  Det behövs pengar för att se till att vi tjejer och kvinnor i Sverige inte behöver vänta i 53 år på en jämställd lön. Det skriver Sineva Ribeiro i en debattartikel i ETC.

 • Bättre hälsa och livskvalitet för äldre

  Andelen äldre i befolkningen ökar och allt fler når också riktigt höga åldrar. Men att bli äldre behöver inte innebära försämrad hälsa, livskvalitet och överdrivet medicinerande. Möjligheten att påverka våra mogna medborgares hälsa är stor, skriver Sineva Ribeiro i Din Livsstil

 • Görs ingen analys blir det ingen diagnos

  Utan analys ingen diagnos. För att en läkare ska kunna ställa diagnos krävs ofta provtagning och analys. Den analysen utförs av biomedicinska analytiker. Idag är det brist på biomedicinska analytiker. Bristen gör att provtagning, analys och diagnos försenas – ofta med ökade kostnader och onödigt lidande för patienten som följd. Det skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i en debattartikel i Dagens Samhälle.

 • Därför måste psykiatrin omprövas och prioriteras av landstingen

  Vårdförbundets kanslichef tillika tidigare psykiatrisamordnare Anders Printz menar i en debattartikel i Dagen Samhälle att det krävs omfattande förändringar för att kunna matcha vård mot vårdbehov.

 • "Gärna en reformerad pension, men först bättre arbetsvillkor"

  ”Det är inte rimligt att höja pensionsåldern utan omfattande förbättringar av arbetsmiljö och villkor”, skriver Sineva Ribeiro.

 • Farligt att spara på vårdpersonal

  Vårdpersonalen har livsviktiga jobb, och det måste återspeglas i både arbetsförhållanden och lön. Det skriver Ivan Gosijer i Upsala Nya Tidning.

 • Läkemedel. CC-licens by Jamle

  Vill inte delta i ovetenskapliga experiment

  Att sänka kraven på kompetens för den som ger läkemedel är fel väg att gå. Vår profession accepterar inte ett förslag som så uppenbart innebär risker för vårdtagarna. Det skriver 150 sjuksköterskor, däribland Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, i protest mot Socialstyrelsens förslag.

 • Nya sätt behövs för att leda, styra och samordna vården

  Vi som valt att arbeta i vården gör det utifrån en vilja att hjälpa andra människor när hälsan sviktar. Men många av oss har i dagens hårt pressade läge dåliga möjligheter att göra vårt jobb i enlighet med vår yrkesetik och vår inre kompass. Det skapar samvetsstress och ohälsa hos oss och drabbar i slutänden patienterna. Det skriver Erica Ohlsson, avdelningsordförande i Norrbotten i NSD och Norrbottens Kuriren.

 • Vården på väg att krackelera

  Efter många års erfarenhet av löneavtal kan jag verkligen känna med Kommunal och deras medlemmars oro, skriver Marita Tenggren, Vårdförbundet SU, i Göteborgs-Posten.

 • Vilse i vården – vardag för de kroniskt sjuka

  Om vården blir personcentrerad och följer patientlagen kommer ingen patient att gå vilse i vårddjungeln, skriver Vårdförbundet, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet och Handikappförbunden i Dagens Medicin.