Debattartiklar

Här hittar du våra debattartiklar.
 • "Gärna en reformerad pension, men först bättre arbetsvillkor"

  ”Det är inte rimligt att höja pensionsåldern utan omfattande förbättringar av arbetsmiljö och villkor”, skriver Sineva Ribeiro.

 • Farligt att spara på vårdpersonal

  Vårdpersonalen har livsviktiga jobb, och det måste återspeglas i både arbetsförhållanden och lön. Det skriver Ivan Gosijer i Upsala Nya Tidning.

 • Läkemedel. CC-licens by Jamle

  Vill inte delta i ovetenskapliga experiment

  Att sänka kraven på kompetens för den som ger läkemedel är fel väg att gå. Vår profession accepterar inte ett förslag som så uppenbart innebär risker för vårdtagarna. Det skriver 150 sjuksköterskor, däribland Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, i protest mot Socialstyrelsens förslag.

 • Nya sätt behövs för att leda, styra och samordna vården

  Vi som valt att arbeta i vården gör det utifrån en vilja att hjälpa andra människor när hälsan sviktar. Men många av oss har i dagens hårt pressade läge dåliga möjligheter att göra vårt jobb i enlighet med vår yrkesetik och vår inre kompass. Det skapar samvetsstress och ohälsa hos oss och drabbar i slutänden patienterna. Det skriver Erica Ohlsson, avdelningsordförande i Norrbotten i NSD och Norrbottens Kuriren.

 • Vården på väg att krackelera

  Efter många års erfarenhet av löneavtal kan jag verkligen känna med Kommunal och deras medlemmars oro, skriver Marita Tenggren, Vårdförbundet SU, i Göteborgs-Posten.

 • Vilse i vården – vardag för de kroniskt sjuka

  Om vården blir personcentrerad och följer patientlagen kommer ingen patient att gå vilse i vårddjungeln, skriver Vårdförbundet, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet och Handikappförbunden i Dagens Medicin.

 • ”Usel patientsäkerhet med förslag om nya föreskrifter för läkemedelshantering”

  Användningen av delegering av läkemedelshanteringen inom den öppna vården bör utvärderas ordentligt ur ett patientsäkerhetsperspektiv, skriver Svensk sjuksköterskeförening, Svenska Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet i Dagens Medicin.

 • Vi kan inte längre ignorera att äldre faller

  När vi som legitimerad personal skriker ut i medierna att patientsäkerheten är hotad, tro på oss. Vi kan inte ignorera att äldre faller på avdelningar för att personalen inte hinner se till dem, skriver sjuksköterskan Cecilia Lundberg.

 • Ställ om vården - eller tillsätt haverikommission

  Stress och inställda semestrar i stället för sommar och sol. Situationen i vården upprepar sig även i år. Det är hög tid att vi får fler specialistsjuksköterskor och att vården ställer om. Ansvariga politiker måste antingen lyssna på vårdens professioner och följa de goda exemplen - eller så måste regeringen tillsätta en haverikommission

 • Behandla oss med respekt

  Bristen på sjuksköterskor beror på att arbetsvillkoren är så dåliga att vi i dagsläget har tiotusentals sjuksköterskor som arbetar med något helt annat än de är utbildade för, skriver Anne Karin Höglund och Robin Åberg, Vårdförbundet Västra Götaland.