Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Stå upp för aborträtten 28 september

  Den 28 september är det aborträttens dag och det vill vi uppmärksamma. Ta en bild, dela den i sociala medier och lägg till taggen #ståuppföraborträtten.

 • Vårdförbundet vann tvist om övertid

  Vårdförbundet gick segrande ur uppgörelsen med Sveriges kommuner och landsting, SKL.

 • Så svarade politikerna på våra reformkrav

  Vilka partier ställer sig bakom våra krav på riktade lönesatsningar, att arbetsgivare måste ge personal möjlighet att specialistutbilda sig och vårt krav på max 25 medarbetare per chef i vården? Se riksdagspartiernas svar i snabbfrågerundan.

 • Träffa oss på röntgenveckan 2018

  Vi finns på plats på Röntgenveckan i Örebro mellan 18-20 september. Kom till Vårdförbundets monter och prata med oss om dina behov och ta reda på mer om hur vi jobbar, vårt uppdrag och vår roll som yrkesförbund. Du är också välkommen på fredagens seminarie om framtidens röntgensjuksköterska!

 • Gå i Pridetågen med oss!

  Vårdförbundet deltar i Pride runtom i Sverige. En del har redan skett tidigare i vår/sommar. Här kan du hitta några av aktuella Prideaktiviteter där du kan hänga med oss, i till exempel Stockholm, Göteborg, Örebro,  Östersund och Kalmar.

 • Vårdförbundets lönestatistik 2017: Västerbotten i topp genom tvåårigt avtal

  Vårdförbundets lönestatistik 2017 för kommuner och landsting visar på en individuell löneutveckling över landet på 3,93 procent, att jämföra med det så kallade industrimärket på 2,2 procent. Störst lönelyft har landstingsanställda barnmorskor i Västerbotten, där ett tvåårigt avtal ger en löneutveckling på 12,02 procent för 2017 och 2018. Bland de ettåriga avtalen hamnade barnmorskor i Jämtland Härjedalen och chefer/ledare i Sörmland i topp med en löneutveckling på 7,57 respektive 7,55 procent. Bland kommunerna är det Sörmlands sjuksköterskor som fått den högsta löneutvecklingen med 6,21 procent.

 • Nya regler för dig som inte beviljas sjukpenning

  Från 1 juni 2018 ska du som får din sjukpenning indragen från Försäkringskassan själv ansöka om ersättning från försäkringen Särskild AGS-KL-förmån hos AFA Försäkring. Den nya bestämmelsen gäller om du är anställd i kommun, landsting, region eller vissa kommunala bolag (med centrala kollektivavtalet Allmänna bestämmelser, AB) och bedöms kunna arbeta med ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.

 • Säkerställd tjänstepension för dig som arbetat inom kommun och landsting

  Nu har arbetsmarknadens parter inom kommun- och landstingsområdet säkrat att tjänstepensionen enligt äldre avtal inte kan sänkas. I januari uppmärksammades att många pensionärer som omfattas av de äldre tjänstepensionsavtalen PA-KL, PAK och LPAK fick sin tjänstepension kraftigt sänkt. Med den komplettering av avtalen som nu gjorts kommer detta inte kunna ske i framtiden.

 • Kandidater klara till Vårdförbundspriset på 500 000 kronor

  Bland de nominerade till 2018 års Vårdförbundspris i samarbete med Folksam, har expertjuryn utsett tre slutkandidater och en ”bubblare” som tävlar om prissumman på en halv miljon kronor. De nominerade kommer ifrån Örebro, Luleå och Upplands Väsby och ”bubblaren” ifrån Bollnäs. De representerar så vitt skilda vårdområden som ungdomshälsa, hjärtsvikt, äldrevård och operation.

 • Ny rapport: Varannan anställd i vård- och omsorgsyrken överväger sluta

  Arbetsgivare inom kvinno- och mansdominerade sektorer möter rekryteringsbehoven olika. Det visar en ny rapport som presenteras av Vårdförbundet och Kommunal. Inom vård och omsorg är lön och bemanning de vanligaste skälen till att ångra yrkesvalet. Åtta av tio tycker inte att arbetsgivarna bidrar till att höja yrkenas status – inom den manligt dominerade byggsektorn svarar bara var fjärde samma sak.