Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Vårdförbundets lönestatistik 2017: Västerbotten i topp genom tvåårigt avtal

  Vårdförbundets lönestatistik 2017 för kommuner och landsting visar på en individuell löneutveckling över landet på 3,93 procent, att jämföra med det så kallade industrimärket på 2,2 procent. Störst lönelyft har landstingsanställda barnmorskor i Västerbotten, där ett tvåårigt avtal ger en löneutveckling på 12,02 procent för 2017 och 2018. Bland de ettåriga avtalen hamnade barnmorskor i Jämtland Härjedalen och chefer/ledare i Sörmland i topp med en löneutveckling på 7,57 respektive 7,55 procent. Bland kommunerna är det Sörmlands sjuksköterskor som fått den högsta löneutvecklingen med 6,21 procent.

 • Nya regler för dig som inte beviljas sjukpenning

  Från 1 juni 2018 ska du som får din sjukpenning indragen från Försäkringskassan själv ansöka om ersättning från försäkringen Särskild AGS-KL-förmån hos AFA Försäkring. Den nya bestämmelsen gäller om du är anställd i kommun, landsting, region eller vissa kommunala bolag (med centrala kollektivavtalet Allmänna bestämmelser, AB) och bedöms kunna arbeta med ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.

 • Säkerställd tjänstepension för dig som arbetat inom kommun och landsting

  Nu har arbetsmarknadens parter inom kommun- och landstingsområdet säkrat att tjänstepensionen enligt äldre avtal inte kan sänkas. I januari uppmärksammades att många pensionärer som omfattas av de äldre tjänstepensionsavtalen PA-KL, PAK och LPAK fick sin tjänstepension kraftigt sänkt. Med den komplettering av avtalen som nu gjorts kommer detta inte kunna ske i framtiden.

 • Kandidater klara till Vårdförbundspriset på 500 000 kronor

  Bland de nominerade till 2018 års Vårdförbundspris i samarbete med Folksam, har expertjuryn utsett tre slutkandidater och en ”bubblare” som tävlar om prissumman på en halv miljon kronor. De nominerade kommer ifrån Örebro, Luleå och Upplands Väsby och ”bubblaren” ifrån Bollnäs. De representerar så vitt skilda vårdområden som ungdomshälsa, hjärtsvikt, äldrevård och operation.

 • Ny rapport: Varannan anställd i vård- och omsorgsyrken överväger sluta

  Arbetsgivare inom kvinno- och mansdominerade sektorer möter rekryteringsbehoven olika. Det visar en ny rapport som presenteras av Vårdförbundet och Kommunal. Inom vård och omsorg är lön och bemanning de vanligaste skälen till att ångra yrkesvalet. Åtta av tio tycker inte att arbetsgivarna bidrar till att höja yrkenas status – inom den manligt dominerade byggsektorn svarar bara var fjärde samma sak.

 • Tips på poddar för i sommar

  Här har vi samlat våra bästa poddar med ständigt aktuella ämnen. Perfekt för en ledig dag i hängmattan eller på väg till och från ett arbetspass i sommar.

 • Årets VFU-rapport: Många studenter nöjda, men ställer krav

  En bra handledare är oftast nyckeln till en bra upplevelse av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. Det har Vårdförbundet Student konstaterat i tidigare undersökningar och bekräftas i årets studie bland studentmedlemmarna.

 • Parterna överens om strejkrätten

  Med anledning av den pågående utredningen om strejkrätten har parterna på svensk arbetsmarknad enats om att säkra rätten att vidta stridsåtgärder för att teckna kollektivavtal. Strejker eller andra konfliktåtgärder med andra syften än att teckna kollektivavtal kommer enligt förslaget inte längre att vara tillåtna.

 • Vad är viktigt för dig?- dagen 7 juni

  Genom att delta på denna internationella dag ger vi vårt stöd till ett personcentrerat arbetssätt, samt lyfter behovet av personcentrerad vård. Utmana dig själv och dina kollegor att på torsdag den 7 juni i samtal och möten med patienter och anhöriga att ställa frågan: Vad är viktigt för dig?

 • Vårdförbundet Direkt finns här för dig - hela sommaren!

  Snabb och proffsig hjälp hela sommaren! Du når oss varje vardag klockan 8-18 på 0771-420 420.