Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Delta i viktig studie om hälsan på arbetsplatsen

  Forskare vid Högskolan i Skövde vill komma i kontakt med yrkesverksamma sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor i hela landet för att genomföra intervjuer om deras erfarenheter och upplevelser av arbetsrelaterad hälsa.

 • Nytt avtal för dig i kooperativ och idéburen välfärd

  Bättre villkor för nattarbete och möjlighet till Akademisk specialisttjänstgöring (AST) är de två stora nyheterna i det centrala avtal som slutits mellan Vårdförbundet och KFO.

 • OB under vårens och sommarens helger

  Påsk, Valborg, 1 maj, Kristi himmelsfärd, pingst, nationaldag och midsommar – det är många storhelger med olika OB-ersättningar fram till sommaren. Vad gäller egentligen? Vi har hela listan.

 • Nominera till Vårdförbundspriset, Årets Vårdchef och Årets studenthandledare

  Vi vill belöna de som skapar en bättre och mer jämlik hälso- och sjukvård för patienter, en sundare arbetsmiljö för personalen och inspirerande handledarskap för vårdstudenter. På Vårdgalan den 9 november delar vi ut fina priser till några av dessa.

 • 8 mars: Dags för #lönheladagen!

  Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 12 procent. Omräknat i tid betyder det att män får betalt för hela sin arbetsdag från kl. 8-17, medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 16:02, varje dag. Var med och ta ställning på internationella kvinnodagen för #lönheladagen!

 • Grattis på Kollektivavtalets dag 17 mars!

  Grattis till alla oss som har kollektivavtal på arbetsplatsen. Tack vare ditt medlemskap kan Vårdförbundet vara en stark part i förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna. Tillsammans skapar vi trygghet för dig som anställd och påverkar i frågor som lön, arbetstid, semester, tjänstepension och försäkringar.

 • Sänkt veckoarbetstid från 1 april

  Den 1 april får alla som arbetar rotation och ständig natt inom landsting och region samt anställda på rotation inom kommuner mer tid för vila och återhämtning. Då börjar nämligen de sänkta veckoarbetstidsmåtten i det centrala avtalet med SKL att gälla.

 • Med vårdens etik i fokus

  Vårdförbundets etikråd tar ställning i etiska frågor och ger vägledning. Vera Dahlqvist och Anna-Karin Dykes, som är medlemmar i Etikrådet, ser etik som en viktig del av vården.

 • Nytt kollektivavtal och fortsatta förhandlingar om pensioner

  De pensioner som skulle ha sänkts vid årsskiftet på grund av en tidigare indexeringsregel, har nu i kollektivavtal frysts till 2017 års nivåer. Förhandling med SKL/Pacta fortsätter för att undvika liknande situationer i framtiden. Vårdförbundet och andra berörda organisationer ska tillsammans med arbetsgivaren ha en lösning för 2019 klar senast den 30 juni i år.

 • Fira Vårdförbundet students dag 23:e februari

  I år firar vi för andra gången Vårdförbundet Students dag den 23 februari. En dag som kommit till för att vi vill fira alla som valt att utbilda sig till tre av Sveriges viktigaste och roligaste yrken: sjuksköterska, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker.