-
Vilken välfärd vill regeringen inte längre ha?
Om välfärden ska kunna uppfylla politikernas löften till befolkningen krävs betydligt mer pengar i statsbudgeten nästa år, enligt företrädare för samarbetet Facken i välfärden i Dagens samhälle 28 november.
-
Satsningen på sjukvården måste också innefatta kompetensförsörjning
Tidöavtalet innehåller flera reformer på hälso- och sjukvårdens område, vilket är nödvändigt.Vården befinner sig i en bemanningskris. Nu behöver regeringen satsa på kompetensförsörjningen så att fler kollegor med rätt kompetens kommer in i arbetet – och fler väljer att stanna kvar, skriver Sineva Ribeiro för Vårdförbundet i Arbetsvärlden 1 november 2022.
-
Tidöavtalet struntar helt i välfärdskrisen
Vi kan inte dra någon annan slutsats än att de partier som ingår i regeringsunderlaget inte har tillräckliga lösningar på de stora utmaningar som välfärden står inför, skriver de sex förbundsordförandena för Facken i välfärden.
-
Att anmäla papperslösa patienter strider mot vår professionsetik
Förslaget om ”anmälningsplikt” skulle påverka våra möjligheter att skapa förtroendefulla vårdmöten och ge god och säker vård, skriver Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i debattartikel på Dagens Medicin.
-
”Barn ska inte berätta för mamma att hon har cancer”
Tidöavtalet innehåller en rad olika reformer inom hälso- och sjukvård, bland annat frågan om tolktjänster. Ökad kontroll och kvalitetsbedömningen av tolkar är ett bra förslag. Men att begränsa möjligheten för patienter att förstå och göra sig förstådd inom vården hotar patientsäkerheten och är ett brott mot mänskliga rättigheter, skriver tio fackförbund inom vården.
-
Försök inte inskränka aborträtten, politiker
Vårdförbundet: Motståndet kommer att vara massivt.
-
Samla kunskapen kring kvinnosjukdomar
Ödemsjukdomar och sköldkörtelsjukdomar är kroniska sjukdomar som främst drabbar kvinnor, och många får inte hjälp av vården. Därför behövs tydliga riktlinjer, skriver representanter för patientföreningar, professionsföreningar och fackförbund.
-
”Bristen på legitimerad personal löses inte genom genvägar”
Att arbetsgivarna snabbutbildar icke legitimerade yrkesgrupper kommer bara att förvärra bristen på röntgensjuksköterskor, tror Madelene Meramveliotaki och Irene Strandqvist.
-
Varför pratar ni inte om vården i valrörelsen?
En ny Novus-undersökning visar att hälso- och sjukvården och äldreomsorgen är de valfrågor som kommit mest i skymundan i den politiska debatten, efter miljö- och klimatfrågan.
-
Replik: Skattenyttan i vården borde vara en valfråga
Leif Östling och Jörgen Nordenström slår huvudet på spiken med sin svidande kritik av vårdens bristande effektivitet när det gäller skattenytta, skriver Vårdförbundets Sineva Ribeiro och Läkarförbundets Sofia Rydgren Stale.
Här hittar du våra debattartiklar.