Barnmorskan Sabina Gustafsson firar 10 år som förtroendevald och arbetar heltid som huvudskyddsombud i Regionhälsan, en förvaltning i Västra Götalandsregionen. Med åren har hon blivit trygg i uppdraget och vet vad hon ska stå upp för.

Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald

Sabina Gustafsson

Namn: Sabina Gustafsson 45 år
Förtroendevald sedan: 2013
Arbetsplats: Tjänstledig med fackligt uppdrag från Barnmorskemottagningen i Torslanda
Examen: Tog sjuksköterskeexamen från Röda Korsets högskola 2005 och barnmorskeexamen 2013

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till sjuksköterska?

Jag gick samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och arbetade en sommar som personlig assistent. Jag gillade att vårda och samtidigt hade jag en dröm om att jobba utomlands så jag ville välja ett yrke där den möjligheten fanns.

Kändes det rätt direkt när du började studera?

Jag började studera på Röda Korsets högskola vårterminen efter gymnasiet och min första praktik var på ett av Stockholm största sjukhem. Min känsla i början var att ”Herregud! vad har jag gett mig in på?” Ansvaret kändes överväldigande. Men med tiden såg jag bredden i yrket och möjligheten att välja inriktning och nischa sig var oändlig. Då började det kännas helt rätt.

Hur kom det sig att du ville bli barnmorska?

Under mina studier fick jag göra praktik i Ecuador och då fick jag insikten att som barnmorska kan jag göra mer nytta eftersom kvinnovård är eftersatt i många länder, som till exempel i delar av Afrika och Afghanistan. Som barnmorska arbetar jag självständigt och läkare behöver inte vara med på samma sätt. Ansvarsområdet sträcker sig genom hela den normala graviditeten och förlossningen.

Min plan var att arbeta utomlands med min man som jag då hade träffat och som arbetade med att borra brunnar. Men så blev jag gravid under barnmorskestudierna och utlandsresan blev tyvärr inte av.

Vilket var ditt första jobb som barnmorska?

Mitt första jobb som barnmorska var på barnmorskemottagningen i Torslanda. Jag visste redan från början att jag inte är någon ”akutperson” så jag har valt att arbeta på barnmorskemottagning, inte på förlossningen. Det var på Torslanda barnmorskemottagning jag blev vald till förtroendevald på arbetsplatsen.

Mina kollegor tyckte att jag skulle bli förtroendevald eftersom jag var den som sa vad jag tyckte om situationen.
Sabina Gustafsson, huvudskyddsombud, Regionhälsan, Västra Götalandsregionen

Hur kom du i kontakt med Vårdförbundet?

Jag blev medlem som student och var nog en ganska passiv medlem fram till att jag blev barnmorska. Då var det en konflikt som väckte mitt fackliga engagemang. Mina kollegor tyckte att jag skulle bli förtroendevald eftersom jag var den som sa vad jag tyckte om situationen.

Du jobbade ett tag på en privat barnmorskemottagning, vad var skillnaden?

Den största skillnaden var att verksamheten var mer styrd kring att göra vinst och hade mer kontroll på utgifterna. Men det var samma arbetsuppgifter, rutiner och riktlinjer. Vi var bara två personer på mottagningen och min kollega var inte med i facket. Jag minns att jag tänkte ”Hur vågar du stå utanför facket?”. Själv känner jag att det alltid har varit en stor trygghet för mig. Men det kanske funkar så länge det inte finns några konflikter?

Jag känner att jag själv har varit väldigt priviligierad, både med arbetsvillkor och lön. Och jag har inte upplevt någon diskriminering. Att vara medlem i facket är därför delvis en solidaritetsgrej för mig. Tillsammans för jämställda villkor och som stöd för att de som har det tuffare på arbetsmarknaden ska kunna få stöd och hjälp.

Jag ser att en god arbetsmiljö är en förutsättning för ett hälsosamt arbetsliv och för att orka arbeta heltid.
Sabina Gustafsson, huvudskyddsombud, Regionhälsan, Västra Götalandsregionen

Vad driver dig att fortsätta vara förtroendevald?

Att stå upp för medlemmarna och värna arbetsmiljön i till exempel central samverkan. Jag ser att en god arbetsmiljö är en förutsättning för ett hälsosamt arbetsliv och för att orka arbeta heltid. Det är alltför många som idag inte arbetar med vad de är utbildade till. Jag känner till lagen och skyddsombudslagarna, går in i rollen och vet vad jag kan säga och vad jag ska stå upp för. Men det är hela tiden ett givande och tagande.

Hur kan vi bli fler förtroendevalda i Vårdförbundet?

Jag tror att det är viktigt att vi som är förtroendevalda visar vad det innebär och inspirerar och uppmuntrar våra kollegor. Och berättar allt positivt med uppdraget och att man aldrig är ensam och att det alltid finns stöd att få.

Till sist, vad ska du göra i sommar?

Jag ska bland annat på scoutläger som scoutledare! Det är en av mina passioner. Att vara scout är lite som att vara förtroendevald faktiskt. Mycket learning by doing. Man är en problemlösare och lär sig om ledarskap och att hantera människor och mellanmänsklig kommunikation.

Till samlingssidan Nyfiken på uppdraget som förtroendevald

Sabinas tips

Tips till dig som är ny förtroendevald/skyddsombud

  • Fokusera på en sak i taget
  • Hitta en person som kan fungera som en mentor som du kan fråga och bolla idéer med. Det kan vara en person i avdelningsstyrelsen eller ditt huvudskyddsombud

Så kan du veta om du är rätt för uppdraget

  • Läs intervjuer med andra förtroendevalda på Vårdförbundets hemsida och sidan Passar jag som förtroendevald?
  • Jag tror att man kan bli rätt med tiden. Jag har själv varit konflikträdd men man lär sig med tiden. När du får kunskap ökar intresset och engagemanget.
  • Om du känner för kollektivet tror jag att du är rätt. Tänk större än bara dig själv och din egen situation.