På fredagen invigdes kongressen på Bohusgården i Uddevalla med tal från förbundsordföranden samt drabbande berättelser från medlemmar som jobbat i mitten av coronapandemin.

- Hej allihopa, fantastiskt att se allihopa så här, sa förbundsordförande Sineva Ribeiro när hon hälsade kongressombuden välkomna från scen i en invigning där två år av pandemi färgade den.

Sineva Ribeiro lyfte att medlemmarna skulle känna sig stolta över det arbete som de har gjort under pandemin och att professionernas kunskap gjort en stor skillnad.

Hon lyfte även temat för kongressen – En höjd röst – där en medlemsdialog legat till grund för temat, med tusentals inspel från medlemmar. Hon menade att trots att NATO och försvaret idag är viktiga så är sjukvården väljarnas viktigaste fråga. Även frågan om rekrytering, att bli flera, var något hon tog upp särskilt

- Vi behöver bli fler med mycket och rätt kompetens. Ju fler vi är desto mer måste arbetsgivaren lyssna.

Hon uppmanade kongressombuden att tala med en kollega i fikarummet om vikten att kunna påverka. Och att fråga om hen är medlem i Vårdförbundet.

- Vår höjda röst gör faktiskt skillnad.

Berättelser från frontlinjen av pandemin

Kongressombuden fick också ta del av känslomässiga och drabbande berättelser från fyra medlemmar som arbetat nära pandemin. Mats Rönnkvist, röntgensjuksköterska, berättade om sina upplevelser på en kaosartad röntgenavdelning med patienter som hade svårt skadade lungor. Där en patient uttryckte det som:
- Jag har förjävligt ont nu men jag är glad att jag lever.

Biomedicinska analytikern Helen Isak delade med sig av sina  erfarenheter kring förändringar av arbetstider, jobb på tidiga morgnar och nätter i takt med att pandemin krävde allt mer resurser.  Linnea Häggmark, barnmorska, berättade att hennes val att trösta en patient som var i stort behov av stöd kanske gjorde att patienten fick en lättare infektion av covid-19. Och då hennes känslor av skuld kring detta.

Margareta Elofsson, chef, delade med sig om hur hon och hennes kollegor fick hitta på olika innovativa sätt att förändra sin verksamhet i takt med att pandemin ändrades och nya riktlinjer som under en period ändrades praktiskt taget dagligen. Till exempel skapade de visir med OH-blad. Samtidigt som hon också kände oro för en kollega som blivit svårt sjuk av covid-19. Och hon lyfte även känslan av lättnad när kollegan tillfrisknade och vaccinet kom och förändrade pandemin. 

Även statsminister Magdalena Andersson medverkade i ett inspelat tal och tackade medlemmarna för deras insatser under coronapandemin.