Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Vårdförbundet tog emot hockeypris för medlemmarnas kamp mot covid-19

  Den 8 maj tog förtroendevalda och medlemmar emot Svensk ishockeys centralorganisatitons (SICO) pris för mest värdefulla spelare. Stefan Liv Memorial Trophy säsongen 19/20 tillägnas alla sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som jobbar i fronten under den pågående pandemin.

 • Semester: vilka regler gäller och hur kan Vårdförbundet och jag själv påverka?

  Vilka semesterregler gäller under pandemi? Vad bör jag tänka på om arbetsgivaren vill att jag flyttar min semester? Vi har satt ihop de vanligaste frågorna och svaren kring sommarsemester.

 • Vårdförbundets årsberättelse 2019 - "Ensam är inte stark"

  "Ensam är inte stark" säger Nathalie Srifa, barnmorska och förtroendevald, i Vårdförbundets årsberättelse för 2019. Nathalie är en av medlemmarna som du får möta i årsberättelsen, som utkommer i dagarna som en bilaga till Vårdfokus majnummer.

 • Dags för arbetsgivarna att tacka med lön!

  I vår kampanj #tackamedlön vill vi påverka arbetsgivarna att förbättra villkoren och tacka er som arbetar inom vården med bättre villkor och en bättre lön. Var med och sprid kampanjen så att så många som möjligt skriver på vårt upprop.

 • Arbetsmiljöarbete räddar liv

  Den 28 april uppmärksammar FN, arbetstagare och arbetsgivare över hela världen den internationella arbetsmiljödagen. I år är temat Stoppa pandemin: Säkerhet och hälsa på jobbet räddar liv.

 • Vårdpersonals coronaskador bör räknas som arbetsskada

  Arbetsskadeförsäkringen reglerar vem som kan få ersättning om man blir sjuk eller skadad på jobbet och omfattar i dagsläget inte covid-19. Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) arbetar regeringen med att ändra detta. Det är välkommet men löser inte hela problemet, nu måste arbetsgivarna göra sitt också anser Vårdförbundet, som har lämnat in en framställan till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, om att få in coronaskydd i arbetsskadeförsäkringen genom kollektivavtal.

 • Grattis på biomedicinska analytikerdagen!

  Du har ett av världens viktigaste yrken, inte minst i den situation som hela världen just nu befinner sig i. Den 15 april firar vi din yrkesdag!

 • Ta hand om er!

  Vi får många frågor om skyddsutrustning just nu och många känner oro för att jobba utan tillräckligt skydd, säger Sineva Ribeiro i en hälsning till alla er som jobbar mitt i coronakrisen.

 • Kortare kvalifikationstid för a-kassan

  På grund av coronakrisen ändras kvalifikationstiden för a-kassan under 2020. Från mars till december räknas varje månad som fyra månader. Det betyder att du bara behöver ha varit med i a-kassan i tre månader, istället för normalt 12 månader, för att kvalificera dig.

 • Så påverkar Vårdförbundet i coronakrisen

  Det förs ständigt dialoger och relationsarbete mellan Vårdförbundet och politiker, myndigheter och andra aktörer. Allt för att förbättra situationen för dig som medlem. Under coronavåren har vi arbetat intensivt för att påverka beslut och förändring i en riktning som är till nytta dig som medlem.