Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • De är nominerade till Vårdförbundspriset och Årets Vårdchef

  Vinnarna av årets priser kommer att presenteras på digitala Vårdgalan den 6 november. Läs om de kompetenta och innovativa nominerade till årets priser!

 • Höstlöv och pumpa

  Se OB-listorna för höstens och vinterns alla storhelger

  Alla helgons dag, jul, nyår och trettondagen. Vi har många storhelger framför oss. Här hittar du avtalade OB-ersättningar för alla helgdagar.

 • Vad gäller vid övergång till vintertid den 25 oktober?

  Natten mellan den 24 och 25 oktober 2020 gick vi över till vintertid. För de som arbetade natt innebar det en timmes längre arbetspass.

 • Historiskt årsmöte när riksklubb blir avdelning

  Capioklubbens digitala årsmöte invigdes den 23 september och pågår fram till den 30 september. Om årsmötet röstar för att klubben omvandlas till avdelning blir det första gången detta sker i Vårdförbundets historia.

 • Höjd a-kasseavgift från oktober

  Akademikernas a-kassa höjer sin avgift från 1 oktober till 140 kr per månad. Ändringen görs för att kompensera för att ersättningen också har höjts på grund av coronapandemin.

 • SSN 100 år! Läs om sjuksköterskors vardag i sex nordiska länder

  Sjuksköterskornas Samarbete i Norden (SSN) firar 100 år, och i samband med jubileet publiceras ett jubileumsmagasin fyllt med inspiration och intressanta personporträtt.

 • Utebliven semester följs av uppsägningar och sjukskrivningar

  När Vårdförbundet summerar sommaren står det klart att sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor inte fått den vila och återhämtning som behövts. Nya siffror visar att fler än 1 400 av Vårdförbundets medlemmar anmält covidrelaterad arbetssjukdom. Vi varnade tidigt för en flodvåg av egna uppsägningar och sjukskrivningar under hösten, och den ser vi nu.

 • Vårdförbundets årsmöten 2020 blir digitala

  Vi ställer inte in, vi ställer om! Vårdförbundet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och för att du som medlem ska kunna delta och påverka på ett säkert sätt blir de flesta av årets årsmöten digitala.

 • Räknas det som arbetsskada om jag smittas av covid-19 på jobbet?

  Det är en fråga som många ställer sig då det uppmärksammats att cirka 10 000 vårdanställda blivit smittade med covid-19 i Sverige. I vår FAQ hittar du svar på fler frågor kring arbetsskada i samband med covid-19.

 • Högskolan i Kristianstad bäst igen enligt vårdstudenter

  I en ny enkätstudie gjord av Vårdförbundet Student svarar nära 1500 medlemmar som studerar till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterska vad morgondagens vårdproffs anser om sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Studenterna ger generellt sin VFU ett gott betyg, men hela 47 procent anser att de utnyttjas som extrapersonal och fler uppger tyvärr att de inte erbjudits någon VFU-plats. Högskolan Kristianstad upprepar fjolårets bedrift och är återigen det lärosäte som rankas högst, följt av Örebro Universitet och Röda Korsets högskola.