Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Säkerställd tjänstepension för dig som arbetat inom kommun och landsting

  Nu har arbetsmarknadens parter inom kommun- och landstingsområdet säkrat att tjänstepensionen enligt äldre avtal inte kan sänkas. I januari uppmärksammades att många pensionärer som omfattas av de äldre tjänstepensionsavtalen PA-KL, PAK och LPAK fick sin tjänstepension kraftigt sänkt. Med den komplettering av avtalen som nu gjorts kommer detta inte kunna ske i framtiden.

 • Kandidater klara till Vårdförbundspriset på 500 000 kronor

  Bland de nominerade till 2018 års Vårdförbundspris i samarbete med Folksam, har expertjuryn utsett två slutkandidater och en ”bubblare” som tävlar om prissumman på en halv miljon kronor. De nominerade kommer från Örebro och Luleå, ”bubblaren” ifrån Bollnäs. De representerar så vitt skilda vårdområden som ungdomshälsa, hjärtsvikt och operation.

 • Ny rapport: Varannan anställd i vård- och omsorgsyrken överväger sluta

  Arbetsgivare inom kvinno- och mansdominerade sektorer möter rekryteringsbehoven olika. Det visar en ny rapport som presenteras av Vårdförbundet och Kommunal. Inom vård och omsorg är lön och bemanning de vanligaste skälen till att ångra yrkesvalet. Åtta av tio tycker inte att arbetsgivarna bidrar till att höja yrkenas status – inom den manligt dominerade byggsektorn svarar bara var fjärde samma sak.

 • Tips på poddar för i sommar

  Här har vi samlat våra bästa poddar med ständigt aktuella ämnen. Perfekt för en ledig dag i hängmattan eller på väg till och från ett arbetspass i sommar.

 • Årets VFU-rapport: Många studenter nöjda, men ställer krav

  En bra handledare är oftast nyckeln till en bra upplevelse av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. Det har Vårdförbundet Student konstaterat i tidigare undersökningar och bekräftas i årets studie bland studentmedlemmarna.

 • Parterna överens om strejkrätten

  Med anledning av den pågående utredningen om strejkrätten har parterna på svensk arbetsmarknad enats om att säkra rätten att vidta stridsåtgärder för att teckna kollektivavtal. Strejker eller andra konfliktåtgärder med andra syften än att teckna kollektivavtal kommer enligt förslaget inte längre att vara tillåtna.

 • Vad är viktigt för dig?- dagen 7 juni

  Genom att delta på denna internationella dag ger vi vårt stöd till ett personcentrerat arbetssätt, samt lyfter behovet av personcentrerad vård. Utmana dig själv och dina kollegor att på torsdag den 7 juni i samtal och möten med patienter och anhöriga att ställa frågan: Vad är viktigt för dig?

 • Vårdförbundet Direkt finns här för dig - hela sommaren!

  Snabb och proffsig hjälp hela sommaren! Du når oss varje vardag klockan 8-18 på 0771-420 420.

 • Inför sommaren – vad gäller kring delegering?

  Vem får delegera vad till vem och när? Här får du svaren.

 • Nytt pensionsavtal för dig född 1980 eller tidigare

  Vårdförbundet har genom PTK slutit ett femårigt pensionsavtal med KFO, som företräder kooperativa och ömsesidiga företag. Avtalet innebär förändringar för dig som är född 1980 eller tidigare. Du omfattas nu av pensionsplanen KTP 2, som i huvudsak motsvarar ITP 2.