Nyheter från Vårdförbundet

Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Nej till avtal om ”flexibel personalförsörjning” i privat sektor

  Vårdförbundet har nyligen sagt nej till ett avtal som tillfälligt skulle ge arbetsgivare inom Almega Vårdföretagarna möjlighet att spräcka skyddsgränserna i arbetstidslagen, flytta semestrar och låna ut personal till andra arbetsgivare. Våra krav på frivillighet, höjda ersättningar och att släppa orimliga försämringar avvisades, varför det blev omöjligt för oss att fortsätta förhandlingarna.

 • Checklista privat sektor: När din arbetsgivare vill att du arbetar hos annan arbetsgivare

  Många privata arbetsgivare vill nu låna ut personal från verksamhet med mindre beläggning till delar där det är större behov. Det kan också komma begäran om att lånas ut till andra bolag inom en koncern och även från privat verksamhet till region eller kommun. Här reder vi ut vad som gäller och vad du bör tänka på om du överväger att frivilligt ställa upp och arbeta hos en annan arbetsgivare.

 • Vårdförbundet tog emot hockeypris för medlemmarnas kamp mot covid-19

  Den 8 maj tog förtroendevalda och medlemmar emot Svensk ishockeys centralorganisatitons (SICO) pris för mest värdefulla spelare. Stefan Liv Memorial Trophy säsongen 19/20 tillägnas alla sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som jobbar i fronten under den pågående pandemin.

 • Semester: vilka regler gäller och hur kan Vårdförbundet och jag själv påverka?

  Vilka semesterregler gäller under pandemi? Vad bör jag tänka på om arbetsgivaren vill att jag flyttar min semester? Vi har satt ihop de vanligaste frågorna och svaren kring sommarsemester.

 • Vårdförbundets årsberättelse 2019 - "Ensam är inte stark"

  "Ensam är inte stark" säger Nathalie Srifa, barnmorska och förtroendevald, i Vårdförbundets årsberättelse för 2019. Nathalie är en av medlemmarna som du får möta i årsberättelsen, som utkommer i dagarna som en bilaga till Vårdfokus majnummer.

 • Dags för arbetsgivarna att tacka med lön!

  I vår kampanj #tackamedlön vill vi påverka arbetsgivarna att förbättra villkoren och tacka er som arbetar inom vården med bättre villkor och en bättre lön. Var med och sprid kampanjen så att så många som möjligt skriver på vårt upprop.

 • Arbetsmiljöarbete räddar liv

  Den 28 april uppmärksammar FN, arbetstagare och arbetsgivare över hela världen den internationella arbetsmiljödagen. I år är temat Stoppa pandemin: Säkerhet och hälsa på jobbet räddar liv.

 • Vårdpersonals coronaskador bör räknas som arbetsskada

  Arbetsskadeförsäkringen reglerar vem som kan få ersättning om man blir sjuk eller skadad på jobbet och omfattar i dagsläget inte covid-19. Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) arbetar regeringen med att ändra detta. Det är välkommet men löser inte hela problemet, nu måste arbetsgivarna göra sitt också anser Vårdförbundet, som har lämnat in en framställan till SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, om att få in coronaskydd i arbetsskadeförsäkringen genom kollektivavtal.

 • Grattis på biomedicinska analytikerdagen!

  Du har ett av världens viktigaste yrken, inte minst i den situation som hela världen just nu befinner sig i. Den 15 april firar vi din yrkesdag!

 • Ta hand om er!

  Vi får många frågor om skyddsutrustning just nu och många känner oro för att jobba utan tillräckligt skydd, säger Sineva Ribeiro i en hälsning till alla er som jobbar mitt i coronakrisen.