Håll dig uppdaterad om vad som händer i din profession, dina arbetsvillkor och utvecklingen inom vården. Här hittar du alla nyheter som publiceras på webbplatsen.
 • Ett år av pandemi: ”Vårdförbundets medlemmar har gett allt”

  Åtminstone 3 000 sjuksköterskor världen över, men troligen många fler, har dött under coronapandemin, enligt siffror från Internationella sjuksköterskeorganisationen (ICN) som nyhetsbyrån AFP rapporterar om. Stress, utbrändhet och PTSD har drabbat många sjuksköterskor och ICN varnar nu för att massflykt från yrket kan vara att vänta redan under andra halvan av 2021.

 • Självklart ska kvinnor bestämma om sin egen reproduktion och sin kropp

  För Vårdförbundets barnmorskor är kvinnors rätt att själva besluta om sin reproduktion ett grundfundament och en fråga om jämställdhet, som tyvärr behöver vaktas trots att vi lever i ett av världens mest progressiva länder. Det finns en stark uppslutning bakom svensk abortlagstiftning, men de senaste årens politiska debatt om abortfrågor visar att vi måste fortsätta påminna om kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. På internationella kvinnodagen står Vårdförbundet därför upp mot de krafter som försöker linda in aborten i samhällsmoralism där kvinnan görs till mördare, där tidsgränserna för abort ifrågasätts eller där det felaktigt framställs att barnmorskeskrået vill ha rätt att vägra utföra abort (s.k. samvetsfrihet).

 • Uppdrag granskning om tystnadskultur på arbetsplatser inom kommun, stat och region

  I Uppdrag gransknings program Håll käften och lyd, berättar anställda med olika yrken hur de kritiserat arbetsgivare och chefer och då råkat ut för olika typer av konsekvenser. Nu under coronapandemin blir frågan extra viktig. Läs mer om tystnadskulturen och dina rättigheter kring att uttrycka din åsikt om din arbetsgivare.

 • Prioritering av särskilt yrkesskickliga – nytt för dig som går på Fremias löneavtal

  Det nya löneavtalet mellan Fremia (fd KFO) och Vårdförbundet sätter fokus på erfarenhet och särskild yrkesskicklighet. Detta ger dig som medarbetare möjlighet till lönekarriär genom hela yrkeslivet och det ger företag en möjlighet att säkra kompetensförsörjningen. Helt enkelt en fördel för både dig som medlem och arbetsgivaren!

 • Var med och stötta Musikhjälpen!

  Vårdförbundet stöttar årets insamling för Musikhjälpen. Temat är “Ingen människa ska lämnas utan vård” och målet för insamlingen är att i snitt samla in en krona per medlem, vilket innebär 114 000 kr. 

 • Hjälp en kollega - bli fadder

  Vill du göra skillnad för en medmänniska och en framtida kollega? I januari 2020 startar vi ett fadderprogram och vi söker nu dig som vill bli fadder för en sjuksköterska som är utbildad utomlands och som söker svensk sjuksköterskelegitimation.

 • Vad gäller vid övergång till vintertid?

  Natten mellan den 28 och 29 oktober går vi över till vintertid, eller så kallad normaltid. Här kan du läsa vad som gäller för dig som jobbar en timme extra den natten.

 • Tips på poddar om hälsa och vård

  Här får du tips på några poddar inom områdena hälsa och vård. Lyssna på bussen eller tåget, på väg till jobbet, när du städar, när du är ute och går eller när du får en stund över för dig själv.