Jessica Bzduka, biomedicinsk analytiker

De biomedicinska analytikerna vill känna sig mer självklara som medlemmar i Vårdförbundet. Som liten yrkesgrupp i det stora förbundet är det många som känner att deras egna, specifika frågor borde få mer facklig stöttning.

Matias Swartling är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse på Gotland och själv legitimerad biomedicinsk analytiker. Matias arbetar hårt för att föra upp de stora frågorna från sitt eget yrke inom avdelningsstyrelsen och Vårdförbundet.

– Vi är en liten grupp i det stora hela, så klart, konstaterar Matias. Men vi har under den senaste tiden jobbat hårt för att förankra oss och rekrytera fler medlemmar. 

Flera biomedicinska analytiker har under fjolåret gått med i Vårdförbundet på Gotland, men trots allt är det fortfarande fackförbundet Naturvetarna som är den vanligaste tillhörigheten för de biomedicinska analytiker som arbetar på Visby lasarett.

Det stora tappet i yrkesgruppen som Vårdförbundet drabbades av skedde för snart tio år sedan. Ett år efter den stora sjuksköterskestrejken 2008 var det en nordisk konferens för biomedicinska analytiker på just Gotland.

– Det kom representanter för Naturvetarna som var väldigt aktiva för att värva över oss från Vårdförbundet till Naturvetarna, berättar Matias. Det blev ett stort tapp för oss då som vi nu sakta håller på att ta tillbaka.

Matias Swartling. Foto: Dan Lepp.

Tillsammans med det förtroendevalda skyddsombudet Kerstin Wessman på Laboratoriemedicinskt Centrum Gotland har Matias arbetat hårt för att få medarbetarna att känna ett fackligt förtroende.

– Det och att Vårdförbundets app gör medlemsvärvning så mycket enklare har gjort att det går snabbare att bli medlem, konstaterar Matias.

En av de som klivit över från Naturvetarna till Vårdförbundet alldeles nyligen är Jessica Bzdula som varit legitimerad biomedicinsk analytiker på Visby lasarett i fyra år.

Jessica Bzdula. Foto: Dan Lepp.

– När jag var student var det så självklart att vara med i Vårdförbundet, förklarar Jessica. Men när jag började jobba insåg jag att de flesta var anslutna till Naturvetarna, så då gick jag över dit. Men den senaste tiden har jag varit irriterad på hur Naturvetarna hanterat vissa ärenden. Så nu är jag tillbaka i Vårdförbundet igen.

Matias Swartling är tämligen ny i sin roll inom avdelningsstyrelsen på Gotland. Men efter den fackliga grundutbildningen känner han en större trygghet i sitt uppdrag. Och nu laddar han för en hjärtefråga som han vill grunda för på arbetsplatsen. 

– Jag kallar den Arbetsplats 2.0, säger Matias med ett leende. Det handlar om att skapa den bästa arbetsplatsen, där alla vill jobba och orkar jobba kvar på. Kanske innehåller den arbetstidsförkortning, smartare schemaläggning och en behagligare arbetsmiljö. Vi får se.

Sidorna för dig som är biomedicinsk analytiker

På sidorna för dig som är biomedicinsk analytiker kan du läsa mer om det som händer och är på gång inom din profession.