Hur kan två personer med exakt samma chefsuppdrag ha tiotusentals kronor i löneskillnad varje månad, trots att de har samma ansvar och uppfyller samma krav?
Debattartikeln är införd i Dagens Samhälle 2025-05-12
Svaret är lika absurt som det är sant: deras grundyrken skiljer sig åt. I dag räcker det inte längre att chefen är kompetent och engagerad – det verkar också spela roll vad hen en gång i tiden utbildade sig till. Det är dags att arbetsgivare i hälso- och sjukvården bryter med föråldrade strukturer och börjar värdera chefskap som det yrke det faktiskt är.
Löneskillnaderna bland vårdens verksamhetschefer är ett djupt orättvist uttryck för ett hierarkiskt och föråldrat sätt att organisera vården. Tidningen Sjukhusläkaren har nyligen konstaterat att det finns enorma löneskillnader bland vårdens chefer.
Det är inte rimligt att en verksamhetschef som är sjuksköterska eller barnmorska med fullt ansvar för ekonomi, arbetsmiljö, patientsäkerhet och personal systematiskt har lägre lön än en kollega med samma uppdrag, bara för att den kollegan är läkare i botten. Chefens lön ska avgöras av uppdragets innehåll, inte av vad man studerade för tio eller tjugo år sedan.
Chefskap är ett eget yrke. Och det måste också värderas som det. För Vårdförbundets medlemsgrupper sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker är detta ingen nyhet. Många av våra medlemmar bär i dag det fulla ledarskapsansvaret för stora och komplexa verksamheter. Ändå får de inte den ersättning som motsvarar det ansvar de tar.
Den traditionella hierarkin i vården bidrar till att cementera både ojämställdhet och ett snävt synsätt på ledarskap. Men dagens vård kräver något annat – ett inkluderande, personcentrerat och professionsöverskridande ledarskap. Verksamhetschefens roll handlar inte om att vara den främsta i sin ursprungsprofession, den handlar om att leda verksamhet, människor och utveckling. Det kräver organisatorisk kompetens, systemförståelse och mod att fatta svåra beslut.
Vårdförbundet vill se att arbetsgivare i hälso-och sjukvården skapar ett modernt och rättvist ledarskap som stärker både medarbetare och patientsäkerhet. För att lyckas med det behöver vi tillsammans:
- Definiera chefens uppdrag – inte bakgrund. Chefsrollen måste värderas utifrån uppdragets komplexitet, ansvar och påverkan. Grundprofessionen ska inte styra lönen.
- Införa professionsneutrala lönemodeller. Samma ansvar ska ge samma ersättning – oavsett om du är sjuksköterska eller läkare i grunden.
- Utbilda hr och beslutsfattare i omedvetna bias. Vi behöver bryta med de hierarkiska normer som fortfarande påverkar lönesättning och karriärvägar i vården.
- Bygga en kultur där alla chefers insatser värderas lika. Det skapar en mer hållbar och attraktiv ledarskapsstruktur och gör det möjligt att behålla kompetenta chefer inom alla professioner.
Verksamhetschefsrollen är redan öppen för olika vårdprofessioner, enligt gällande förordning. Nu är det dags att löner och strukturer följer efter.
En sjuksköterska som är verksamhetschef är inte ”bara” sjuksköterska – hen är chef. Det är dags att arbetsgivare i hälso- och sjukvården börja behandla hen som det.
Sineva Ribeiro, Förbundsordförande, Vårdförbundet
Jenny Nyberg, Ordförande, Vårdförbundets chefsförening
Anette Grahn, Vice ordförande, Vårdförbundets chefsförening