Möt sjuksköterskan Kikki Hermansson, en av Vårdförbundets medlemmar som berättar sin historia om varför hon valde sitt yrke och varför hon är medlem. Våra medlemmar är inte vilka som helst!

Varför valde du att bli sjuksköterska?

Jag ville göra något meningsfullt. Komma hem och känna att jag kanske har gjort någon form av skillnad. I bästa fall lyckas jag hjälpa någon som är sjuk att bli helt frisk. Men att kunna bidra med stöd och tröst är också viktigt.

Jag får också träffa människor jag aldrig hade fått träffa annars och knyta relationer med både patienter och deras anhöriga. Dessutom är det givande att få ta del av hela vårdförloppet. Från att ta emot en patient från akuten till att sitta kvar med en patient som fått ett tungt besked.

Varför är du med i Vårdförbundet?

Jag känner att de verkligen håller mig om ryggen. De backar en alltid! Mitt huvudskyddsombud är exempelvis superengagerad. Jag kan ställa vilka frågor som helst och får direkt konkreta förslag lösningar. Som till exempel när det uppstått krisiga situationer på tidigare jobb.

Det ger också en känslomässig trygghet att vara en del av en stor grupp människor som tillsammans jobbar mot samma mål. Jag förstår att Vårdförbundet inte kan göra allt – men vare sig man lyckas eller ej så måste man ju försöka!

Får det vara såhär? Kolla med Vårdförbundet, de hjälper dig!

Som förtroendevald får jag också gå på roliga och givande utbildningar. Vårdförbundet har även lärt mig mycket om mina rättigheter som anställd vid tillfällen då jag behövt vägledning för egen del.

Som en gång, då en tidigare chef beordrade oss att jobba på våra lediga dagar, då kontaktade jag Vårdförbundet. De stöttade och bad oss lämna över blanketter till vår chef att skriva under. Dessa påskrivna blanketter kunde sedan användas vid en utvärdering som bevis för att avdelningen var underbemannad. Och att ledningen borde jobba på att rekrytera personal snarare än att förlita sig på att personalen skulle jobba på sina lediga dagar då man egentligen behöver återhämta sig.

Så ett litet bonustips: om du är osäker kring dina rättigheter och undrar ”får det vara såhär?” – kolla med Vårdförbundet, de hjälper dig!

Ansök om medlemskap här – de tre första månaderna är gratis!