Kikki Hermansson

Möt sjuksköterskan Kikki Hermansson, en av Vårdförbundets medlemmar som berättar sin historia om varför hon valde sitt yrke och varför hon är medlem. Våra medlemmar är inte vilka som helst!

Varför valde du att bli sjuksköterska?

Jag ville göra något meningsfullt. Komma hem och känna att jag kanske har gjort någon form av skillnad. I bästa fall lyckas jag hjälpa någon som är sjuk att bli helt frisk. Men att kunna bidra med stöd och tröst är också viktigt. Jag får också träffa människor jag aldrig hade fått träffa annars och knyta relationer med både patienter och deras anhöriga. Dessutom är det givande att få ta del av hela vårdförloppet. Från att ta emot en patient från akuten till att sitta kvar med en patient som fått ett tungt besked.

Varför är du med i Vårdförbundet?

Jag känner att de verkligen har mig i ryggen. De backar en alltid! Mitt huvudskyddsombud är exempelvis superengagerad. Jag kan ställa vilka frågor som helst och får direkt konkreta lösningar. Såsom när det uppstått krisartade situationer på tidigare jobb. Det ger också en känslomässig trygghet att få vara en del av en stor grupp människor som tillsammans jobbar mot viktiga saker. Jag förstår ju att Vårdförbundet inte kan göra allt – men vare sig man lyckas eller ej så måste man ju försöka!

Får det vara såhär? Kolla med Vårdförbundet. De hjälper dig.

Som förtroendevald får jag också gå på roliga och givande utbildningar. Vårdförbundet har även lärt mig mycket om mina rättigheter som anställd vid tillfällen då jag behövt vägledning för egen del. Såsom en gång, då min f.d. chef beordrade oss att jobba på våra lediga dagar. Jag kontaktade Vårdförbundet som förtroendevald. De stöttade och bad oss lämna över blanketter till vår chef att skriva under. Dessa påskrivna blanketter kunde därefter användas vid senare utvärderingar som bevis för att avdelningen var underbemannad. Och att ledningen borde jobba på att rekrytera personal snarare än att förlita sig på att personalen skulle jobba på sina lediga dagar då man egentligen behöver återhämta sig.

Så ett litet bonustips: om du är osäker kring dina rättigheter och undrar ”får det vara såhär?” – kolla med Vårdförbundet. De hjälper dig.