När arbetsgivaren inte följde kollektivavtalet och betalade för låg lön fick Ulf Ellström och hans kollegor stöd och hjälp från Vårdförbundet. Resultatet blev tiotusentals kronor i retroaktiv ersättning. I dag har Ulf bytt arbetsplats – och själv blivit fackligt förtroendevald.

Ulf bor i Herrljunga i Västergötland och har arbetat som sjuksköterska i 33 år, ett yrke som var ett självklart val för honom.
– Jag är lantbrukarson från början, men det lockade aldrig. Jag har alltid velat jobba med att hjälpa människor, säger Ulf.

Inte medlem? Välkommen att bli det här!

Genom åren har Ulf hunnit med både sjukhusarbete, vidareutbildning till distriktssköterska och ambulanssjukvård. Det var under tiden på ett privat vårdbolag i Alingsås som han upptäckte att lönen som betalades för beredskap i hemmet var mycket lägre än vad kollektivavtalet angav, och utan fackombud på arbetsplatsen var det upp till Ulf och de andra att ta det vidare.

– Det var inte riktigt okej där att vara med i facket. Mina chefer var inte alls glada när jag tog upp våra klagomål.

Från Vårdförbundet fick Ulf och hans kollegor bekräftelse på att de hade rätt och juridisk hjälp att driva frågan. Tvisten tog ett halvår att lösa och resulterade i upp till 50 000 kronor i retroaktiv lön för medlemmarna.

Bli medlem – du får 3 månaders kostnadsfritt medlemskap!

I dag arbetar Ulf natt på ett kommunalt boende i Vara och är själv fackligt aktiv som ett av två skyddsombud på arbetsplatsen.

– En viktig del av mitt arbete är att peppa mina kollegor, inför lönesamtal till exempel. Vi sjuksköterskor är bra på att hjälpa andra och sämre på att hjälpa oss själva, men tillsammans kan vi hjälpas åt att ställa krav, som Vårdförbundet hjälpte mig och mina kollegor att göra, säger Ulf.

 

Foto: Anna Hållams