Foto: Gustav Gräll

Nathalie Srifa, barnmorska och förtroendevald, gick med i Vårdförbundet redan när hon studerade till sjuksköterska. Som ny ville hon tidigt vara med och påverka sin arbetssituation och resten av sitt arbetsliv.

Sedan två år är Nathalie Srifa barnmorska på förlossningen på Södersjukhuset (BB SÖS) i Stockholm – och hon älskar varje dag på jobbet:

– Det är magiskt att få vara med under en familjs största stund i livet.

Redan som sjuksköterska var Nathalie förtroendevald på sin avdelning. Med pågående varsel och neddragningar inom vården tycker hon det är viktigt att fortsätta vara med och påverka.

Vill lyfta viktiga frågor

Lönefrågan är högt prioriterad: barnmorskor är fortfarande underbetalda. Och de jobbar ofta under stor press och inte sällan utan paus. De förtroendevalda på Sös har ett nära samspel.

– Det är avgörande att vi är många förtroendevalda, för då kan vi göra fler och större förändringar. Vi jobbar med både stora och små frågor, allt från lönekriterier till att vi vill ha andra handskar – för att vi ska ha en dräglig arbetsmiljö, säger Nathalie.

Med ett stressigt, krävande jobb är arbetsmiljön avgörande för trivseln. Och det är extra viktigt att studerande och nyutexaminerade går med i Vårdförbundet.

Som ny handlar det om att påverka resten av sitt arbetsliv

– Vi måste hjälpas åt och jobba för en bättre arbetsmiljö, annars kommer vi inte att orka jobba.

"Jag får säga vad jag tycker"

Nathalie har många kollegor som har gått ner i arbetstid för att orka med skiftarbete, i kombination med familjeliv. Själv ser hon bara fördelar med att vara förtroendevald:

– Jag får lära mig saker jag annars inte lärt mig, sitta med i möten jag annars inte blivit inbjuden till, och jag får framför allt säga vad jag tycker. Min åsikt framförs sedan i ett protokoll som redogör för var våra yrkesgrupper står i de aktuella frågorna.

Ensam är inte stark

För Nathalie är det en självklarhet att fortsätta vara engagerad i Vårdförbundet och kunna göra sin röst hörd. Och hon uppmuntrar kollegor att göra detsamma.

– Det sker mycket förändringar nu, till exempel 2017 stängdes förlossningen på Sollefteå sjukhus. I sådana lägen är det extra viktigt att vara medlem. Ensam är inte stark.

– Vårdförbundet har en sådan kraft för att vi är många. Vi vill alla samma sak, vi vill ha bättre arbetsmiljö och ökad lönespridning – oavsett om vi är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor eller sjuksköterskor, säger Nathalie.

Nathalies tre främsta skäl att vara förtroendevald:

  1. Du får vara med och påverka arbetsvillkor, arbetsmiljö och löneutveckling.
  2. Du får gå utbildningar som du har nytta av både i arbetslivet och privat.
  3. Du är aldrig är ensam. Vårdförbundet stöttar i allt.

Följ Nathalie på Vårdförbundets instagram

Mellan 5-8 maj 2020 tog Nathalie över Vårdförbundets instagram och med ett par nedslag i sin arbetsvardag. Gå in och se vad som hände under den veckan vi hade förmånen att få följa med. 

Till Vårdförbundets instagram

 

Fotograf toppbild: Gustav Gräll