Jacqueline Diaz arbetar som utvecklingssköterska och har många års erfarenhet inom CT Datortomografi. 2019 blev hon, välförtjänt, bedömd som särskilt yrkesskicklig.

Att Jacqueline Diaz blev röntgensjuksköterska är ingen slump.
– Min syster var röntgensjuksköterska och jag blev nyfiken när hon berättade om sitt jobb. Det lät spännande och utmanande. År 1998 började Jacqueline studera på vad som då hette Sjuksköterskeutbildning med inriktning mot diagnostisk radiologi, för att gå i systerns fotspår.

Sedan examen har Jacqueline jobbat som röntgensjuksköterska på NKS, men hon har alltid haft ett driv att fortsätta utvecklas. För fyra år sedan blev hon utvecklingssköterska.
– Tjänsten blev en morot för att ta en magisterexamen. Du ska kunna utvecklas. Det gör du inte bara i praktik utan du måste också göra det i teori, menar Jacqueline.

Forskning är nästa mål

Siktet är inställt på att forska inom CT Datortomografi.
– Det finns enorma möjligheter att påverka hur du utför vissa undersökningar. Jag vill sänka stråldoserna och fortfarande bibehålla bra bildkvalitet, förklarar hon.

Redan när de två döttrarna var små läste Jacqueline vidare i mån av tid.
– Det blev enstaka kurser. I sommar ska jag till sist ta min magisterexamen. Orkar jag tar jag masterexamen sedan.

Fortfarande brinner hon för mötet med patienterna.
– Jag älskar att jobba med patienter. Varje möte är spännande, även om det är kort. Om patienten går härifrån med ett leende har jag gjort ett bra jobb.

Bedömd som särskilt yrkesskicklig

År 2019 trädde det nya centrala avtalet, HÖK 19, i kraft. Avtalet innehåller en prioritering av särskilt yrkesskickliga, något som Jacqueline bedömts vara.
– Det har inte att göra med hur många år du har jobbat, utan det handlar om vad du gör för att bli bra på det du gör. Det är en bekräftelse på att jag gör ett bra jobb.

Jacqueline har jobbat hårt för att förtjäna bedömningen särskilt yrkesskicklig genom de senaste årens flytt och kaos på NKS, men säger blygsamt:

Alla är yrkesskickliga; jag har många duktiga kollegor här

– Dubbelt så många förtjänar att bedömas som särskilt yrkesskickliga. Alla är yrkesskickliga; jag har många duktiga kollegor här.

Chefen på sektionen står särskilt yrkesskicklig för ”en person som arbetslivet inte klarar sig utan”, en utvecklingssköterska eller sektionsledare som är spindeln i nätet.
– När du går i korridoren och alla frågar dig om någonting, när du är den som löser problemen på avdelningen, då är du särskilt yrkesskicklig, förklarar Jacqueline.

Utveckling och lön ska hänga ihop

Tanken är att de särskilt yrkesskickliga ska bli specialistsjuksköterskor. Planer finns på en tvåårig påbyggnadsutbildning för att bli specialist inom sitt område. Vill du göra karriär ger Jacqueline rådet att engagera sig.
– Nischa dig inom något specifikt. En del gillar CT, en del MR och en del ultraljud. Bli duktig på det lilla du gör och bygg på den biten. Det finns många områden du kan specialisera dig inom. Men utvecklingen ska hänga ihop med lönen. Vi får många unga, hungriga tjejer och killar som ger allt de har och sedan slutar. Kompetens, kunskap, erfarenhet och lön måste gå hand i hand.

 

Jacqueline Diaz

Jobb: Utvecklingssköterska inom CT Datortomografi 

Familj: Man och två döttrar

Bor: Solna