Vi ser det som en oerhörd felbedömning att regeringens utredning inte innehåller några förslag om reglering av avancerad specialistsjuksköterska, skriver Oili Dahl och Sineva Ribeiro.
Debattartikel införd i Dagens Medicin, 2025-06-27
Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet konstaterar att utredningen ”Stärkt patientsäkerhet genom rätt kompetens – utifrån hälso- och sjukvårdens och tandvårdens behov” inte anser att det föreligger behov av att nationellt reglera utbildningen till Avancerad specialistsjuksköterska (AVS). Funktionen behöver heller inte skyddad yrkesbeteckning.
Utredningen delar Nationella vårdkompetensrådets bedömning att det finns behov av avancerade specialistsjuksköterskor i Sverige. Funktionen kan, inte minst inom den kommunala hälso- och sjukvården, utgöra ett värdefullt medicinskt komplement.
Läs mer: Så rustar vården för att klara sommaren 2025
Eftersom den som utbildar sig till AVS redan är en legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning, behövs enligt utredaren varken ny legitimation eller skyddad yrkesbeteckning. I stället är det upp till arbetsgivaren att definiera yrkesfunktionen och skapa tjänster.
Vi ser det som en oerhörd felbedömning att utredningen inte innehåller några förslag om reglering av AVS. Det står i direkt kontrast till rekommendationerna från International Council of Nurses (ICN) och Världshälsoorganisationen (WHO). I WHO:s senaste rapport ”State of the world's nursing report 2025” förordas införandet av AVS med författningsreglerad utbildning och skyddad yrkesbeteckning.
Genom att man investerar i en nationellt reglerad utbildning för AVS anser WHO att vårdens tillgänglighet ökar. Internationell forskning visar att den avancerade specialistsjuksköterskan bidrar till en bättre vårdkvalitet och kontinuitet, förkortar vårdförloppet och gör vården mer jämlik och lättillgänglig.
En satsning på AVS ger erfarna specialistsjuksköterskor möjlighet att fortsätta utvecklas i sin profession. Det skulle även ge arbetsgivare en chans att behålla högutbildade och kompetenta sjuksköterskor i den patientnära vården, samtidigt som intresset för evidensbaserad praktik och forskning stärks.
Att inte nationellt reglera AVS strider mot vad Nationella vårdkompetensrådets anser, mot vårt förslag samt mot rekommendationer på både europeisk och global nivå.
Vi tror att AVS-funktionen kommer att utgöra cirka 1 till 2 procent av Sveriges sjuksköterskor. Med det låga antalet kommer de uppdragsutbildningar som utredaren föreslår att bli väldigt kostsamma för både lärosäte och arbetsgivare.
En uppdragsutbildning innebär också att varje arbetsgivare och lärosäte själva kan utforma utbildningen. Utan nationell reglering kommer alla utbildningar att se olika ut – och utbildningen kanske inte gäller, om den avancerade specialistsjuksköterskan vill byta arbetsgivare. Uppdragsutbildningar kvalitetsgranskas inte heller på samma sätt som reguljära utbildningar. Därför krävs en nationellt reglerad utbildning.
Vi vädjar till utbildningsminister Johan Pehrson (L) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD): Låt inte Sverige bli sist i klassen. Reglera utbildningen till avancerad specialistsjuksköterska nationellt och ge funktionen en skyddad yrkesbeteckning. För patienternas, vårdens och sjuksköterskornas bästa.
Oili Dahl, ordförande, Svensk sjuksköterskeförening
Sineva Ribeiro, förbundsordförande, Vårdförbundet
- Kategorier:
- Påverkan
- Sjuksköterska
- Politik
- Nationellt