Till minne av Kristallnatten 9 november Göteborg

Vårdförbundet som en del av TCO Göteborg uppmanar sina medlemmar att ansluta till manifestationen/fackeltåget ”Vi minns Kristallnatten” vars syfte är att hedra nazismens offer samt påminna om alla människors lika värde.

9 november samlas vi på Milleniumplatsen vid Stora teatern kl. 18.00 för att sedan gå till Gustaf Adolfs torg i ett fackeltåg.

Vid kl 19.00 anländer vi till Gustaf Adolfs Torg där vi avslutar manifestationen med ett antal kortare tal.

Arrangören 9-novemberkommittén ordnar facklor och banderoller. Manifestationen är partipolitiskt obunden, inga nationsflaggor ska förekomma.

 

Vi samlas under följande paroller:
Bekämpa antisemitism och all rasism
Inga fler kristallnätter
Försvara människovärdet 

Affisch för spridning och utskrift finns här, med önskan att fler får information och ansluter.

Håll dig uppdaterad via eventet på Facebook: https://www.facebook.com/events/2231728240441348/

 

I år är det 80 år sedan Novemberpogromerna ägde rum i Tyskland. I ett förebud om vad som skulle komma sattes mängder av synagogor i brand, judiska butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och tiotusentals sändes till koncentrationsläger. Kulmen var natten mellan 9 och 10 november, den så kallade Kristallnatten.

När den nazistiska statsledningen inte mötte några folkliga protester att tala om visste de att motståndet var brutet och vägen låg öppen för det organiserade barbariet. De kommande åren mördade nazisterna miljontals judar, romer, fackföreningsaktiva, homosexuella, oppositionella och personer med funktionsnedsättning. 

Efter kriget var uppslutningen närmast total runt parollen: Vi får aldrig glömma detta! Idag är de flesta som själva var med borta och det är upp till oss andra att hålla minnet vid liv. För rasismen och hatet försvann inte, den lever kvar och frodas. Dagligen förföljs och hotas människor på grund av att de tillhör en minoritetsgrupp. Och det är inte bara på nätets ljusskygga forum och bland våldsverkare och mordbrännare vi kan se hatiska uttryck. Idag sker det även öppet, på gator och torg, i politiken och dagstidningar, i miljöer som bidrar till att normalisera hatet och synen att människor inte är lika mycket värda. Politiska rörelser som nyss var spöklika ekon från det förgångna marscherar idag in i politikens finrum i de flesta länder i Europa, också i Sverige. Antisemitismen är starkare och mer öppen än på länge. Åter utsätts judar i Sverige för hat och hot.

Därför samlas vi återigen den 9 november för att minnas och hedra nazismens offer. Inte bara som en tradition med blicken bakåt, utan som ett löfte att bekämpa rasismen, här och nu, vilka former den än tar sig och vem den än riktar sig mot.  

För rasismen får aldrig bli accepterad!

 

Avdelningstyrelsen Vårdförbundet Västra Götaland