Grattis alla sjuksköterskor på eran yrkesdag den 12 maj

På söndag 12 maj firar vi sjuksköterskornas yrkesdag. Grattis till er alla och tack för det fantastiska arbete ni utför!

Jag heter Christina Holmquist och är stolt sjuksköterska sedan 1992. Jag tog min examen på Hälsohögskolan i Karlstad och vände därefter hem till Arvika sjukhus. Jag jobbade in mig ordentligt i yrkesrollen på både medicin och kirurgavdelningar genom en så kallad blocktjänst med syfte att få prova på olika inriktningar som nyutbildad (fantastiskt bra upplägg!). Så här i efterhand inser jag vad otroligt bra jag hade det med erfarna sjuksköterskor som handledare och förebilder. Tempot var lite långsammare då och mer tid fanns för bra introduktion. Jag hade också det mindre sjukhusets alla fördelar, dvs. vårdavdelningarna var inte specialiserade, där vårdades patienter med varierande sjukdomar och symtom. Det var och är otroligt stimulerande och lärorikt.

Då det öppnades en ny psykiatrisk klinik på Arvika sjukhus på 90 talet fick jag chansen att jobba på en låst psykosavdelning med patienter med psykoser men även andra diagnoser eftersom det var det mindre sjukhuset utan specialiserade avdelningar. Det var fantastiskt roligt och spännande och jag blev kvar i 10 år och gick VUB i psykiatri under tiden.

Tack vare ett stimulerande arbete tillsammans med duktiga och inspirerande arbetskamrater där vi jobbade fram en väl fungerande psykiatrisk enhet fick jag erfarenheter och kunskaper jag använder hela tiden i mitt yrke.

Sedan ca 10 år tillbaka är jag tillbaka på medicinkliniken och sedan augusti 2018 på medicinmottagningen. Den största utmaningen för mig som sjuksköterska är mötet med patienter och anhöriga som behöver mig och min hjälp. Att inge förtroende och ha kunskap och mod att möta människan framför mig. Bemötande och etik är något som intresserar mig och som jag funderar mycket på. Jag tror att just sådana frågor behöver lyftas och synliggöras mer, t ex genom personcentrerad vård. Det är bland annat det som ger mig arbetsglädje och som driver mig.

I min roll som fackligt förtroendevald och skyddsombud drivs jag av en vilja att kunna påverka min yrkesvardag och att göra det tillsammans med mina kollegor och min chef. Hur kan vi få unga kollegor att förstå vikten av att vara fackligt ansluten? Att göra sin röst hörd, att hårt arbete sedan decennier ligger bakom allt det vi har idag av lagar och avtal.

Så här stärker du ditt yrke på yrkesdagen

Du som medlem kan vara med och bidra genom att lokalt informera allmänheten och kollegor om vilka vi är och vad vi gör. Gör dagen och professionen synlig genom att ta bilder och sprid dem via sociala medier och tagga med #minyrkesdag.

Skicka gärna bilder till Facebook/PM, Vårdförbundet avdelning Värmland, så publiceras bilderna i albumet #minyrkesdag2019. Skriv gärna namn på kollegor som är med på bilden samt arbetsplats.

Så här kan du engagera dig på dagen

Affisch att skriva ut där ni beskriver det bästa med yrket, fotar och delar på sociala medier#minyrkesdag

Rabatter i medlemsbutiken

För att hylla sig som sjuksköterska erbjuder vi dig rabatter i medlemsbutiken:

  • Datafodral 29 kr (ordinarie pris 110 kr)
  • Ryggsäck 199 kr (ordinarie pris 270 kr)
  • Termos 59 kr (ordinarie pris 85 kr)

    Rabatterna för sjuksköterskedagen gäller 10 maj-19 maj.
    Beställ i medlemsbutiken, logga in och klicka på profilprodukter och REA.