Internationella yrkesdagen för sjuksköterskor 12 maj

Den 12 maj är det yrkesdag för sjuksköterskor! Vårdförbundet avdelning Värmland kommer att uppmärksamma dagen med att bjuda på tårta.

Gör dagen och professionen synlig genom att ta bilder och sprid dem via sociala medier och tagga med #minyrkesdag.

Här kommer en berättelse från en av våra duktiga sjuksköterskor:

"Mitt namn är Jonas Magnusson, jag är 34 år och bor på Hammarö med min sambo och våra tre döttrar, tvillingar på 3 år och storasyster på 6 år.

Jag tog min sjuksköterskeexamen från Karlstads universitet januari 2013 och inledde min karriär på hjärt- och akutmedicinkliniken på CSK.
Arbetet på avdelning var spännande, roligt och gav mig en stabil grund att stå på, men när familjelivet och mixschema blev svårt att kombinera beslutade jag mig att söka jobb inom hemsjukvården och hamnade i Hammarö kommun. Där har jag nu en tillsvidareanställning på 100 % och jag är även fackligt förtroendevald för Vårdförbundet Hammarö och skyddsombud på arbetsplatsen.

Arbetet som sjuksköterska i kommunen har varit enormt utvecklande för min del. Jag trivs med den självständiga rollen där mycket består av att bygga långsiktiga relationer och att jag har en starkt samordnande roll. Arbetet innebär ett stort ansvar och det är inte sällan jag möter patienter som exempelvis aldrig tar sig till Vårdcentralen eller ens kan ringa för rådgivning utan den enda kontakten med vården är just hemsjukvården.

Detta får mig att använda hela min kompetens då jag ofta ensam ställs inför utmaningar. Det är otroligt viktigt att verkligen lyssna på vad det är patienten säger och vill och därefter ställa sig frågan om jag kan lösa problemet med de resurser vi har inom kommunen eller om patienten behöver hjälp från annan vårdinstans som exempelvis vårdcentral eller läkarbedömning på akutmottagning.

Jag drivs av att arbeta personcentrerat och försöker alltid att ha patienten i fokus. Jag tror att det enda sättet att uppnå kvalitativ vård på riktigt är att prestigelöst jobba över gränser tillsammans med alla professioner som har något med patienten att göra. Nyckeln till detta tror jag är att känna sig själv nog att veta vad man kan och inte kan samt ha en förståelse och kunskap om andra yrkesgrupper inom vården.

Den största utmaningen för mig som sjuksköterska inom hemsjukvården är samtidigt det jag tycker är roligast. Att stå ensam i svåra situationer och genom samarbete med exempelvis läkare, undersköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, biomedicinska analytiker och psykologer se till att ge de patienter jag möter en så kvalitativ och säker vård som möjligt.

Den största utmaningen för mig i min andra roll, den som fackligt förtroendevald och skyddsombud, är att på ett konstruktivt sätt samverka med chefer och ledning. Få dem att förstå vikten av en välmående och kompetent sjuksköterskegrupp i hemsjukvården och att inte ha ett reaktivt, utan ett förebyggande och proaktivt arbetssätt framförallt gällande arbetsmiljö och kompetensutveckling."

Erbjudande till dig som är medlem

Mellan 7-13 maj har du möjlighet att beställa tre rabatterade profilprodukter. Du gör din beställning via medlemsbutiken, klicka på profilprodukter och REA för att hitta de rabatterade produkterna