8 februari, specialistsjuksköterskans dag

Igår firade vi specialistsjuksköterskans dag och med anledning av det vill vi lyfta fram en av våra medlemmar, företagssköterska Cecilia "Cissi" Wikström på Previa i Värmland.

Jag är mitt i livet med en del erfarenheter och många nya utmaningar som väntar. Jag är gift och vi har tre barn tillsammans 16,14 och 12 år. Vi är en aktiv familj som tycker om att vistas ute i naturen året om. Jag åker gärna längdskidor på vintern och seglar på sommaren. Om det är riktigt fint en sommardag tar jag ut min HD och kör en tur. Jag springer gärna i skogen och simmar så fort jag får en möjlighet. Jag älskar att motionera!

Jag har sedan 1991 varit ledare på Friskis & Svettis i Karlstad. Där har jag varit ledare flera gånger i veckan förutom några veckor under sommaren. Ledarskapet i jympan är inte bara träning utan det är att leda och inspirera andra människor till rörelseglädje! Det har gett mig så mycket som människa att inspirerar andra till rörelse. Jag har en stark övertygelse om att fysisk aktivitet främjar vår hälsa och välbefinnande samt leder till att vi orkar hantera de krav som ställs på oss idag i vårt samhälle. Den kopplingen ser jag tydligt i mitt arbete som företagssköterska.

Jag tog sjuksköterskeexamen 1990 en fredag i januari 22 år ung. Måndagen därefter började jag på Hjärtintensiven på Centralsjukhuset i Karlstad där jag stannade i 17 år. Det var ett fantastiskt roligt arbete! Jag fick där förmånen att vara med att utveckla flera mottagningar. Särskilt en mottagning, Kranskärlsmottagningen (en sekundärpreventiv mottagning) skulle komma att betyda mycket för mig i mitt framtida arbete som Företagssköterska.

Sedan 2007 arbetar jag som Företagssköterska på Previa i Värmland med placering Karlstad/Skoghall. Jag läste specialistutbildningen under åren 2010-2012 samtidigt som jag arbetade 100 %, en utmaning, men det gick. Barnen somnade ganska tidigt på kvällarna så då läste jag. Det var då jag lade "pusslet". Mitt "företagssköterskepussel" blev klart. Det var inte helt lätt att "kliva över" från den vårdande sjuksköterskan till att bli konsultsjuksköterska i Företagshälsa, det tog sin tid och det var en omställning. När jag fick möjlighet att gå företagssköterskeutbildningen så blev allt tydligt och då kände jag att "nu vet jag, nu förstår jag vad mitt uppdrag är".

Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb!! För det har jag! Jag har förmånen att få arbeta med samtliga insatser, främjande, förebyggande och rehabiliterande. Jag arbetar med organisationsfrågor, ledarskapsfrågor och utvecklingsfrågor. Jag arbetar också på grupp och individnivå. Jag har flera olika kunder som jag har ansvar för och som gör att jag har många processer igång samtidigt. Arbetet varierar förstås i omfattning och innehåll beroende på vilken kund jag möter. Det passar mig alldeles utmärkt att ha flera processer igång samtidigt och att arbeta på många "olika plan". Jag skulle bli uttråkad om varje dag såg likadan ut och att alltid veta hur jag ska göra. Att ständigt växla från det ena till det andra, det är charmen med detta jobb, man blir aldrig fullärd. Hela tiden möter man nya kunder som har nya frågor.

Jag har fantastiska kollegor som jag arbetar tillsammans med. Att arbeta i team med olika professioner ger mig en utveckling och också känslan av att jag befinner mig i ett sammanhang som har ett värde och ett mål, vilket är viktigt för att jag ska känna att jag bidrar och gör nytta. Det stimulerar mig till att gå till mitt jobb varje dag och känna att jag kan, jag vet och jag vill.
Att hela tiden växla om, tänka nytt, vara förändringsbenägen, det ser jag som en av de största utmaningarna. Min egen organisation är i ständig utveckling och förändring, detta gör att jag hela tiden måste vara lyhörd för förändringar och tänka nytt. I mitt arbete hos våra kunder är den största utmaningen att gå framåt tillsammans med kunden, att vara deras samarbetspartner och att se dem utifrån deras förutsättningar. Vi som arbetar med företagshälsa kan många gånger se och tycka att "om kunden bara gjorde som jag säger så skulle allt bli bra", men min uppfattning är att det inte är rätt väg att gå.

Efter 11 år i branschen så är min erfarenenhet den, att för att nå kundens mål och min arbetsgivares mål så måste vi ha en samsyn. Det kan ibland vara ett mycket tålamodsprövande arbete för att lyckas med det. Man måste skapa ett förtroende, en allians för ett bra samarbete och det kan ibland ta tid. Det ger på lång sikt frukt både för kunden, min arbetsgivare och för mig både som företagssköterska och i min personliga utveckling.

/Cecilia Wikström