Fairtrade - en viktig fråga

Jag skulle vilja ta några minuter av din tid och berätta varför jag tycker att Fairtrade är en viktig fråga både för mig personligen och i det fackliga uppdraget.

Vem är jag kanske du undrar?

Jag är sjuksköterska och barnmorska och har varit det snart 30 år, det känns inte så länge som det låter just nu! Jag har haft ett fackligt uppdrag på heltid i 7 år och finns oftast på centra Solna Karolinska sjukhuset.

Engagemang för Fairtrade

Mitt engagemang för Fairtrade startade 2013 efter att jag gått en utbildning till Fairtrade-ambassadör. Utbildningen arrangerades av Vårdförbundet, och jag och en kollega här på centrat anmälde oss tillsammans. Jag har sedan dess försökt påverka min omgivning till att tänka Fairtrade, både på arbetet och hemma. Jag tycker nog att jag lyckats bäst hemma tills nu, men hoppas nu på en ändring.

Motion till kongressen 2018

Jag skrev en motion till kongressen i våras om att jag tycker att vi alla med facklig tid skall gå en webbaserad utbildning för att bli Fairtrade-ambassadör som finns nu. Motionen fick inte bifall på kongressen, men jag ger inte upp så lätt! Jag skrev om motionen något och skickad in den till avdelning Stockholms årsmöte. Den här gången gick det bättre och jag är tacksam för stödet jag fick från avdelning Stockholms styrelse.

Så varför tjatar jag om Fairtrade?

Jo det är så enkelt. För när jag och du som konsumenter gör valet att handla Fairtrade-märkta varor i affären, så kan vi påverka och förändra människors liv på många ställen över hela världen. Du hjälper barn till att kunna gå i skolan istället för att arbeta 12-14 timmar per dag, att fler människor får sjukvård och bostäder och en lön som de kan leva på. Det handlar om mänskliga rättigheter vilket är grunden till fackligt arbete, det är där vi som fackförbund kommer in.

Uppmaning

Mina slutord får bli en uppmaning till dig. Gå in på Fairtrades hemsida, läs och när du ändå är inne på sidan varför inte göra webbutbildningen till ambassadör, den tar bara 1.5 timme.  Den förpliktar inte till något utan ger dig bara mer kunskap.

Tusen tack för din tid!

Anne Danielsson
Förtroendevald barnmorska i Vårdförbundet