Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Rast? Ja, tack!

Ibland tror jag att våra fackliga föregångare vänder sig i graven, såvida de inte fortfarande lever. De har kämpat för att vi ska ha rätt till 8-timmars arbetsdag, 5 veckors semester och rast. Arbetstider som gör att man har energi över till familj och fritid, alltså hållbara och hälsofrämjande arbetstider.

Idag är framförallt frågan om rast en högaktuell fråga som flera vill ge avkall på, både arbetsgivare och medlemmar.

Vi behöver rast!

Många medlemmar har idag en väldigt hög arbetsbelastning med svårigheter att ta rast. En rast är precis det hjärnan och kroppen behöver för att få ny energi och en stunds paus. Vi har arbeten som kräver att hjärnan går på högvarv hela tiden. Det blir även en patientsäkerhetsfråga. Kan vi vara säkra på att vi är så alerta som vi behöver under hela arbetspasset utan rast?

Måltidsuppehåll vs. rast

Många arbetsgivare har svårt att attrahera våra medlemsgrupper vilket leder till en brist på våra professioner. En brist som arbetsgivare vill lösa genom att erbjuda ”arbetstidsförkortning” med 30 minuter mot att man enbart har måltidsuppehåll. Ett erbjudande som ibland kan kännas lockande, men hur kommer det att påverka den egna hälsan i längden?

Ett måltidsuppehåll sker, till skillnad från rast, på betald arbetstid men innebär också att du behöver vara kvar på arbetsplatsen och arbeta om arbetsgivaren så kräver. Ska vi verkligen sanktionera bristen på attraktiva arbetsgivare genom att säga nej till rast?

En annan lösning

Lösningen borde istället vara att arbetsgivaren lyssnar på medlemmarna/medarbetarna och hör vad som krävs för att de ska bli attraktiva som arbetsgivare och sedan arbetar med det. Med en tillräcklig bemanning behövs det inte måltidsuppehåll. Då finns det möjlighet för alla att ta rast och även hinna ta pauser och kunna gå på toaletten när man behöver…

Arbetstidsförkortningen blir inte lika attraktiv om man har en bra arbetsmiljö med rimlig arbetsmängd och balans mellan krav och resurser. Med pauser och rast blir man inte lika slut när arbetsdagen är slut, utan har energi kvar.

Vi behöver även tänka på våra framtida kolleger. Vill vi vara med och bidra till ett allt stressigare arbetsliv? Vart är vi på väg?

Hälsosamma arbetstider hela arbetslivet

Vårdförbundet kämpar för hållbara och hälsosamma arbetstider som ska göra att vi orkar arbeta heltid fram tills det är dags att gå i pension. För oss är rast en viktig fråga, både idag och i framtiden, hoppas du håller med.

Rast, ja tack!

Malin Tillgren, avdelningsordförande Skåne

Värva en kollega i november - få presentkort!

Fråga en kollega eller studiekamrat om hen vill bli medlem i Vårdförbundet. Både du och kollegan som blir medlem får ett presentkort från Sverigechecken värt 150 kr som kan användas i över 4000 olika butiker. Ett presentkort per värvad medlem.

Läs om hur det går till
Få hjälp med personliga brevet och en skjuts i karriären!

Cowrite hjälper dig att skriva personliga brev med hög kvalité på väldigt kort tid. Genom att svara på enkla frågor om dig själv, skapar tjänsten ett förslag på personligt brev som är helt skräddarsytt för just dig och för det jobb du söker. Tjänsten är kostnadsfri för dig som medlem.

Få hjälp av Cowrite
Folksam erbjuder kostnadsfri pensionsrådgivning!

Nu kan du som är medlem i Vårdförbundet få en kostnadsfri digital rådgivning kring din pension med en av Folksams rådgivare som hjälper dig att se över ditt försäkringsskydd. Du får även råd och hjälp att justera dina försäkringar så att du har ett tillräckligt skydd om du skulle behöva nyttja försäkringen.

Boka digital pensionsrådgivning med Folksam
 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -