Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Senaste nytt från avdelning Skåne

Vi är i en situation vi aldrig tidigare befunnit oss i. Arbetsläget för oss som arbetar i vården förändras dag för dag, timme för timme. Från våra arbetsgivare får vi hela tiden påstötningar om behov och förändringar i verksamheten.


Covid -19

Vårdförbundet arbetar på många fronter för att du som medlem ska få möjlighet att arbeta under rätt förutsättningar. Förbundsstyrelsen med ordförande Sineva Ribeiro i spetsen, har regelbunden kontakt med regering, ministrar och myndigheter för att påtala och påverka vad vården och personalen behöver.

I Skåne har styrelse och förtroendevalda en tät dialog med våra lokala arbetsgivare kring vad som behövs här. Självklart är skyddsutrustning en av de viktigaste frågorna. Du ska inte behöva äventyra din egen hälsa i arbetet med patienter med misstänkt eller konstaterad smitta av Covid -19. Som stöd till förtroendevald/skyddsombud, tar vi fram mallar att använda om det riskerar att bli brist på skyddsutrustning, en så kallad 6:6a. Det kommer också att finnas en mall för skyddsstopp, § 7, om skyddsutrustning saknas. Mallarna ska användas i samråd med styrelse och/eller huvudskyddsombud. Även ett stöddokument om nödfallsövertid är på gång.

Läs mer på Vårdförbundets webbplats - FAQ - Covid -19 och ditt arbete. 

Inställda aktiviteter

För några veckor sen beslöt styrelsen att samtliga aktiviteter och utbildningar för medlemmar och förtroendevalda ställs in fram till sommaren. Ett beslut som känns helt rätt. Vi vill inte riskera att bidra till smittspridning bland vårdens viktiga medarbetare - du och dina kollegor. Genom att ställa in aktiviteter och utbildningar, frigör vi även tid för att kunna stödja förtroendevald/skyddsombud bättre under den här turbulenta tiden.

På sjukhusen kommer du att möta representanter för Vårdförbundet, då får du gärna berätta hur du har det och ställa frågor.

Tänk på att du alltid kan att kontakta Vårdförbundet Direkt.

Viktigt att ha förtroendevald/skyddsombud på arbetsplatsen

Just nu är det extra viktigt att ha förtroendevald/skyddsombud på arbetsplatsen. Har ni ingen, så är det läge att välja någon nu. En förtroendevald/skyddsombud för dialog med arbetsgivaren, framför arbetsmiljöbrister och har rätt att ställa krav på riskbedömningar och handlingsplaner när det gäller arbetsmiljön. Dessutom är förtroendevald/skyddsombud Vårdförbundets länk, som ger oss möjlighet till insyn och stöd i verksamheten.

Välja förtroendevald/skyddsombud - Såhär går det till!

Krislägesavtal

Vårdförbundet har skrivit under krislägesavtalet. Just nu håller vi på att skriva under lokala kollektivavtal med regionen och kommunerna, för att krislägesavtalet ska bli giltigt. Först ut med att tillämpa avtalet, är Region Stockholm, inom IVA. Om det blir aktuellt i Skåne återstår att se.

Vill du veta mer - Läs om krislägesavtalet.

Ordförande har ordet

Nytt för i år är att cirka en gång i månaden, publiceras ett inlägg eller krönika från vår ordförande, på Vårdförbundets webbplats. Det handlar om aktuella ämnen och senast fick du läsa om att våra professioner är livsavgörande.

Missade du det senaste inlägget - Det finns att läsa här. 

Löneavtal för kommun, landsting/region och Sobona, HÖK -19

Nu är lönerevisionen för 2020 i full gång. Hos vissa arbetsgivare är överläggningarna avklarade och ny lön utbetalas i april, medan de på andra håll inte ens är påbörjade. Med Region Skåne har vi kommit överens om att ge mer tid, för att det ska finnas möjlighet att genomföra samtal på ett bra sätt. Samtliga lönesamtal ska vara genomförda innan den 30 september och ny lön utbetalas i november, med retroaktivitet från april.

Nu hoppas vi att det visar sig i lönekuvertet hur viktiga våra grupper är, hur viktig du är. Det har ju blivit väldigt påtagligt med pandemin. Gärna fika och applåder, men vi vill även få lön som visar vårt värde!

Röingegården arbetar personcentrerat

Vårdförbundets nationella kommunikationsavdelning har uppmärksammat och gjort en film om Röingegården. Filmen illustrerar hur personcentrerad vård kan se ut.

Är du nyfiken på filmen - Se den här.


Har du en kollega som är medlem men inte får brevet? Kanske behöver kontaktuppgifterna uppdateras med rätt e-postadress - Uppdatera här.

Skriv gärna ut det här brevet och sätt upp på din arbetsplats. 


Var rädd om dig och alla människor i din närhet - du är viktig!

Vi önskar dig en fin påsk,

Styrelsen
Vårdförbundet Skåne

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -