Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Lön 2020

Lön är en av de viktigaste frågorna för er medlemmar och just nu får vi många frågor som berör just lön. Blir det någon ny lön i år? När är det färdigt och betalas lönen ut retroaktivt?

 

Ja det blir ny lön i år och den betalas ut med retroaktivitet från april. Vilket datum lönen betalas ut skiljer sig för olika arbetsgivare och beror på när löneöversynen är färdig.

Vårdförbundet avdelning Örebro kallas till årlig löneuppstart av arbetsgivaren inom region och kommun, som i flera fall skett senare i år än vanligt. Vid uppstarten beskriver arbetsgivaren sin syn på årets revision, motiverar eventuella prioriteringar och redovisar en tidsplan. Hur utfallet blir redovisas vid ett avstämningsmöte. Det finns ingen individgaranti i avtalet.

Om du är anställd hos en privat eller statlig arbetsgivare sker löneprocessen utifrån det avtal som är aktuellt där. Vårdförbundet avdelning Örebro kallas inte till någon löneuppstart.

  • Region Örebro hade löneuppstart den 26 oktober och arbetsgivaren har som ambition att betala ut lön med decemberlönen. Många medlemmar har redan haft medarbetarsamtal/lönesamtal, men  eftersom ny lön är satt har du rätt till ett lönesättande samtal med besked och motivering om ny lön. Avstämningsmöte sker i december. 
  • Örebro kommun var färdiga i tid och ny lön betalades ut i april.
  • Askersund, Hallsberg, Degerfors, Kumla, Karlskoga Lekeberg, Lindesberg, Laxå och Nora kommun är klara med årets revision, men Ljusnarsberg och Hällefors är inte färdiga.


Vi har dialog på en övergripande nivå om särskilt yrkesskickliga (SYS), både vid uppstart och avstämning. Alla arbetsgivare har inte arbetat fram underlag för begreppet SYS och vi vet att det fortsatt hanteras olika, på olika arbetsplatser.

Som ni förstår har vi inte all information om löneutfall överallt ännu, men vi är tyvärr inte nöjda med det övergripande utfallet där vi har haft avstämning. Målet är en fortsatt löneutveckling under hela yrkeslivet för dig som medlem.

Med anledning av halvtidsutvärdering av löneavtalet HÖK 19, som är avtal för region och kommun, har vi i nuläget inga färdiga procentsiffror att delge. Vi återkommer om det.

 

Lön är en av de viktigaste frågorna för er medlemmar och vi arbetar med frågan dagligen, i möten med politiker och arbetsgivare. Förändringen behöver starta nu!

Har du frågor eller funderingar går det bra att kontakta oss, via Vårdförbundet Direkt 0771- 420 420.

 

Var rädd om dig - DU är viktig!

Ann-Sofie Gustavsson, ordförande i avdelningsstyrelsen

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -