Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Helghälsningar!

Nu är vi inne i adventstider och vädret pendlar från minusgrader med ett vackert frostlandskap till snö vidare till snöslask och idag den 16:e december skiner solen från en klarblå himmel. Men hoppet lever ännu om en vit jul.


Sorgligt nog så har Coronaviruset iklätt sig ytterligare en mutation och sprids åter med full fart i samhället. Folkhälsomyndigheten går ut med skärpta restriktioner och dessa hoppas jag att ALLA i samhället följer för vården orkar inte en ”tsunamivåg” till med svårt sjuka Covid-patienter.

I skrivande stund hoppas jag också att alla medlemmar inom vården, var du än jobbar, får erbjudande om en tredje dos vaccin så du har så gott skydd som möjligt mot detta virus. Ni är alla ovärderligt viktiga för vården, i både Regionen, kommuner och den privata sektorn

Rätt kompetens är viktigt
När våra professioner saknas blir konsekvensen stängda vårdplatser och uppskjuten vård som det nu är stort fokus på. Vårdförbundet anser att det inte går att öppna fler vårdplatser genom att byta ut vår kompetens och ersätta den med något annat yrke. Vi kan naturligtvis ibland jobba ”smartare” genom att vi blir avlastade med de arbetsuppgifter som någon annan kan och får utföra, ex ringa in personal, bädda sängar, städa, och göra allt det där som inte ingår i vårt legitimerade yrkesansvar.

Det finns en gräns för hur många patienter en sjuksköterska kan ansvara för, så lösningen kan inte vara att utöka antalet patienter per sjuksköterska. Detta försöker Vårdförbundet få politiker och arbetsgivare att förstå, vi ber dem lyssna på våra medlemmar när de föreslår förändra arbetssätt – våra medlemmar kan och vet om det går och hur ni då gör det smartast! Detta gäller alla våra fyra legitimerade professioner.

Det finns också en tendens att arbetsgivaren anser att sjuksköterskor kan flyttas runt och ”hjälpa till” där behovet är som störst. Här är Vårdförbundets ingång tydlig. All förflyttning mellan enheter och avdelningar ska enligt oss ske med frivillighet! Det måste även säkras upp med adekvata inskolnings- och utbildningsinsatser. Om någon av er ”beordras” att byta arbetsplats så ska det förhandlas, hör av dig  till oss om det blir aktuellt.

Det är dags för politiker och arbetsgivare att göra våra yrken attraktiva genom att värdera oss med en god löneutveckling och rimliga arbetsvillkor. Det råder brist på våra yrken inom vården nu – låt marknadskrafterna råda även för oss och ”locka med lön” och löneutveckling – det kan vara värt ett försök i alla fall. Men Vårdförbundets medlemmar måste i tillägg få det många andra i samhället kan ta för givet, nämligen ett hälsosamt schema, återhämtning, reflektionstid, kompetensutveckling och semester. Fler kollegor är en bra start för att kunna uppnå detta. När ovanstående är på plats är jag ganska säker på att vårdplatser kan återöppnas och köerna minskar.

Året som gått...
Om jag ska göra ett försök att summera det gångna året så är mycket av det som kommer till mig fortfarande kopplat till Covid 19. Så som vaccination, problem att få semester, tung arbetsmiljö, uppskjuten vård med kö satsningar och mycket övertid. Alla ni medlemmar är så lojala, arbetsvilliga och lösningsfokuserade. Det är mycket tack vare dig och det du har bidragit med som vården har klarat den ökade belastning som den har utsatts för under denna pandemi.

När jag nu skriver detta inser jag vikten av fackförbund och att vi finns som part till arbetsgivaren. Vi får aldrig sluta kämpa för jämställdhet och bättre villkor! Så min önskan i rollen som ordförande denna jul blir att alla får den tredje dosen vaccin och att politikerna förstår det vi gemensamt framför såväl lokalt som nationellt så att vi kan öppna fler vårdplatser!

Jag tänker lite extra på dig som måste tillbringa delar av jul- och nyårshelgen på din arbetsplats, du är som sagt ovärderliga! På norska önskar jag er ”go vakt” med värme och ödmjukhet.

Från oss alla i Vårdförbundet avd. Örebro kommer här en hjärtlig önskan till er alla om en God jul & ett Gott nytt år!

Ulrika Hedelind
Ordförande Avdelning Örebro

OB-listor för höstens och vinterns storhelger 2021–2022

Allhelgona, jul och nyår – vad gäller egentligen för OB-ersättningar under de kommande helgerna? Vi har listan.

OB - höstens och vinterns storhelger
 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -