Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Hej chefer och ledare i Norrbotten!

Det var varit en spännande tid sedan vi valde att inte förlänga vårt löneavtal HÖK-16. Vårdförbundets förhandlare har kämpat hårt för att få gehör från SKL för våra yrkanden och det löneglastak vi vill spräcka för att erfarenhet och kompetens ska löna sig. Detta gäller även för er chefer och ledare.

På vår hemsida har man kunnat följa Avtalsbloggen där Annelie Söderberg som är förhandlingschef uppdaterar hur det går i förhandlingarna. Vårdförbundet och SKL har varit överens om att det finns en bemanningsproblematik men inte hur den ska lösas. För att sammanfatta så vill SKL att lönespridningen och satsningen på särskilt yrkesskickliga ska ske på lokal nivå medan vi vill att det ska finnas garantier eller ”skall-krav” då vi sett att det inte har fungerat på lokal nivå utifrån vårt förra löneavtal. SKL anser också att det finns andra faktorer än lönestrukturen som gör yrket attraktivt medan vi hävdar att lönen är grunden för att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen.  

HÖK-16 är prolongerat med två veckors uppsägningstid. Än har vi inte kommit överens om ett nytt avtal så förhandlingarna fortsätter.


Vad händer i Norrbotten?

Då vi har mycket nytt att berätta för er har jag som är chefskontaktperson från styrelsen och chefsspecialisterna åkt runt i Norrbotten för att träffa er. Vi har hittills haft luncher för er chefer på Sunderby sjukhus, Gällivare sjukhus och Kiruna sjukhus. Hoppas att ni som haft möjlighet att närvara har uppskattat detta lika mycket som vi gjort. Vi har pratat om Vårdförbundets undersökning av chefers arbetsmiljö, vår chefsorganisation och mycket annat. Vi vill fortsätta träffa er och fler mötestillfällen kommer att komma! Håll utkik under Aktiviteter och utbildningar, i er e-post och på Facebook.

Vi vill att ni ska känna att Vårdförbundet är ert förbund och jobbar så klart utifrån vad ni vill att vi ska satsa på. Vi har därför rekryterat ytterligare två kontaktpersoner för er chefer i Norrbotten. Vi är glada över att vi har en spridning över länet då ni finner dessa i Gällivare, Luleå och Sunderbyn. Dessa personer är era språkrör och ambassadörer för Vårdförbundet. Kontaktpersonerna är våra ögon och öron över länet för att återkoppla till Vårdförbundet om vad som händer och hur vi ska jobba. Här kommer en presentation av dem:


Karin Martinsson-Heikkilä

Jag heter Karin Martinsson-Heikkilä och gick sjuksköterskeutbildningen för över 30 år sedan. Tog examen 1986 och kort därpå läste jag intensivvårds-vub. På den tiden fick man både IVA och narkos-vub i samma utbildning. Jag har arbetat största delen av mitt yrkesliv på IVA och akuten, både som sjuksköterska och chef. Jag har arbetat som ledare och chef i över 20 år. Under den tiden har jag alltid arbetat kliniskt i viss omfattning, dels för att jag tycker att sjuksköterskearbetet är fantastiskt stimulerande och roligt, och dels för att jag vill vara ute i verksamheten. De sista snart 15 åren har jag arbetat på Barnkliniken i Gällivare. Första året som sjuksköterska, sedan som enhetschef, och nu sedan januari 2018 som verksamhetschef för Barnsjukvården i Malmfälten som innefattar Barnmedicin, Barnhabiliteringen och Barnpsykiatrin i Gällivare-Kiruna.  

Jag har alltid varit intresserad av ledarskap, och gick tidigt chefsutbildningar - både via universitetet i Umeå, samt de utbildningar Regionen tillhandahållit. Jag tycker att Region Norrbotten satsar mycket på chefers utbildningar, vilket är positivt.  Har även läst Vårdlärarutbildning på senare år. Privat är jag gift, har tre söner, samt två bonusbarn.  Familjen, vänner, resor, våra hundar och stugan i Piteå är min fritid. Chefsfrågor som jag brinner för är chefers arbetsmiljö samt att få förutsättningar för vårt uppdrag, och förstås chefers löneutveckling. 

Med vänliga hälsningar

Karin Martinsson-Heikkilä 

Telefon: 0970-196 10, 070-667 84 85

E-post: karin.martinsson-heikkila@norrbotten.se

 

Sofie Altenburg

Jag heter Sofie Altenburg och är legitimerad biomedicinsk analytiker. Jag jobbar sedan några år som chef i Region Norrbotten, ett spännande och utvecklande jobb som jag inte hade kunnat göra om det inte var för min tid i avdelningsstyrelsen i Vårdförbundet avdelning Norrbotten. Att få vara kontaktperson för chefer i Vårdförbundet är ett roligt sätt att vidhålla det fackliga engagemanget så hör gärna av dig.

Med vänliga hälsningar

Sofie Altenburg

Telefon: 0920-71570, 072-232 86 81

E-post: sofie.altenburg@norrbotten.se

 

Maarit Kylmäämaa

Jag heter Maarit Kylmämaa, är 53 år och har varit anställd inom Region Norrbotten sedan 1989 då jag tog min sjuksköterskeexamen. De senaste 5 åren har jag arbetat som enhetschef på kardiologen på Sunderby sjukhus. 

Innan jag blev chef gick jag Morgondagens Chef i Regionens regi och under 2015/2016 har jag läst ”Effektivt ledarskap ” och  ”Psykosocial arbetsmiljö och Stresshantering ” på Luleå Tekniska Universitet. Den senare utbildningen fick mig att börja reflektera än mer över hur vi som enhetschefer har det på jobbet. 

Min tanke om uppdraget som kontaktperson för enhetschefer grundar sig mycket på mina egna upplevelser som ny chef. Jag upplevde en känsla av att inte ha någon som drev mina specifika frågor inom Vårdförbundet, samt att jag inte hade något stöd som chef och medlem. 

Nu ser jag att det finns en tydlig och positiv ambition inom förbundet med ett Chefsprogram och utbildningar för att både stärka oss som chefer men även att skapa ett nätverk för våra frågor. Det har anställts tre chefsrepresentanter centralt som stöd för oss. Jag har gått Vårdförbundets chefsprogram och denna utbildning kan jag varmt rekommendera, där du som chef får verktyg att leda omställningen mot personcentrerad vård. 

Jag tycker att vi behöver höja statusen på arbetet som chef inom Region Norrbotten och se över vår arbetssituation och förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Vad krävs av mig som chef och Regionen som arbetsgivare för att vi ska få ett hållbart ledarskap? Jag är helt säker på att vi kan påverka och samverka i den frågan. 

Nu är det upp till er vad ni vill att jag ska bidra med. Vilka frågor är viktigast för oss som grupp just nu? Hur ser ni på en kontaktperson för chefer? Hör av er till mig!

Med vänliga hälsningar

Maarit Kylmämaa

Telefon: 0920-28 29 21 eller 070- 308 74 06

E-post: maarit.kylmamaa@nll.se

 

 

Om ni behöver stöd eller bara vill bolla något, tveka inte att höra av er till Vårdförbundet:

 

Erika Helin
Avdelningsstyrelseledamot, Chefsstöd och rådgivning,
Norrbotten/Sunderbysektionen

Telefon: 072-503 62 18

E-post: erika.helin@vardforbundet.se

 

Marlene Helin Furbeck
Chefsspecialist, Vårdstrategiska

Telefon: 08-14 77 27, 072-580 61 69

E-post: marlene.furbeck@vardforbundet.se


Annika Cederholm
Chefsspecialist, Vårdstrategiska

Telefon: 08-14 77 32, 072-580 61 68

E-post: annika.cederholm@vardforbundet.se

 

Vårdförbundet Direkt Chef

Hit kan du som chef eller ledare ringa och få kontakt med någon av våra rådgivare.

Telefon: 0771 - 630 630

Öppet vardagar kl. 08:00 - 18:00.

 

 

Med vänliga hälsningar

Erika Helin, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Norrbotten

 

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -