Region Norrbotten aktiverar krislägesavtalet

Region Norrbotten har valt att aktivera Krislägesavtalet, KLA, för vissa arbetsplatser.

Region Norrbotten har valt att aktivera Krislägesavtalet, KLA, efter samråd med SKR. De arbetsplatser där medarbetare kommer beröras är enligt arbetsgivaren; 

  • anestesi, operation och intensivvård på Sunderby och Gällivare sjukhus
  • akut omhändertagande i Piteå. Där inkluderas även covid-IVA
  • intermediärvårdsavdelningen vid Sunderby sjukhus.

Som anställd i regionen kan du och dina kollegor bli tillfrågad om att arbeta i krislägesavtalet. Det gäller inte alla, utan endast vissa arbetsplatser och de som blir tillfrågade. 

Dubbel lön från första timmen

Konkret i pengar innebär avtalet att ni som blir aktuella för att arbeta i krislägesavtalet kommer få mer än dubbelt så hög lön redan från första timmen ni arbetar under KLA (220 %).

Vi vet att pengar inte betyder allt. Därför har vi varit tydliga med Region Norrbotten att de måste ha en plan för vila och återhämtning; både på kort och lång sikt. Arbetsmiljöansvaret är lika viktigt som vanligt, vilket betyder att ohälsa ska undvikas.

Tyvärr inte oväntat att vi skulle hamna här. Kompetensbristen är sedan länge ett faktum och alla medlemmars hårda slit över en lång period med hårt vårdtryck, resulterar nu i detta. Regionen har således valt alternativet Krislägesavtal, med allt vad det kan innebära.

Vid frågor, funderingar och stöd - hör av dig till oss i styrelsen!