Medlem berättar... Therese

Den 15 april är det Biomedicinska analytikerdagen. Här berättar Therese Ek, biomedicinsk analytiker på kliniskt kemiska laboratoriet Ljungby, om sitt yrke.

Jag har blivit ombedd att berätta om (i mitt tycke) det mest fantastiska yrke man kan ha. Ni ska få en ledtråd.... Inom mitt yrke kan man rent generellt; snitta, odla och utföra olika slags analyser och tester. Har ni klurat ut det? Så GLAD jag blir för det är RÄTT; jag är biomedicinsk analytiker! Lätt, eller hur? Om Ni mot förmodan gissade fel så gör det absolut inget, vi är en yrkeskategori som är ganska anonym för den största delen av befolkningen.

Vad har man för bakgrund som biomedicinsk analytiker?

Den enklaste vägen att utbilda sig till biomedicinsk analytiker är att välja naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet och sedan söka högskola/universitet. Utbildningen (Biomedicinsk analytikerutbildning) finns på 11 olika ställen: Göteborg, Jönköping, Kalmar (Linné-universitetet), Karlstad, Kristianstad, Linköping, Malmö, Stockholm (Karolinska Institutet), Umeå, Uppsala och Örebro.

Har man en annan inriktning (eller har haft) på gymnasiet går det bra i alla fall. Det man då får tänka på är att man antingen kompletterar sina betyg i de naturvetenskapliga ämnena och matematik på KomVux eller så kan man söka till ett naturvetenskapligt basår på högskola/universitet innan man söker vidare. På en del högskolor/universitet är man garanterad en plats på de naturvetenskapliga utbildningarna efter ett godkänt naturvetenskapligt basår.

Vad kännetecknar en biomedicinsk analytiker?

Utan att ljuga kan jag nog påstå att vi alla delar en stor kärlek för det naturvetenskapliga området. Nyfikenheten och viljan att utforska och ta reda på hur saker och ting hänger ihop är också egenskaper som finns hos en biomedicinsk analytiker. Att det sedan kommer till gagn för den stora massan är bara ett plus. Det finns många, MÅNGA fler egenskaper; men att berätta om alla skulle inte få plats i den här artikeln.

Vad gör en biomedicinsk analytiker?

På sjukhus

För att en läkare ska kunna ställa rätt diagnos och ge behandling behövs provsvar som talar om patientens invärtes kroppsliga status. Utifrån vad läkaren vill ha svar på kan en hel del göras; allt från blodprovstagning, biopsi, odlingar till fysiska test som spirometri.

När något av detta väl är gjort/utfört, analyseras detta av en biomedicinsk analytiker som sedan självständigt bedömer och sammanställer resultaten. Resultaten skickas sedan som provsvar till läkaren som då förhoppningsvis kan ställa rätt diagnos och ge rätt behandling.

En annan uppgift som biomedicinska analytiker har är att förse sjukhuset med blod. Genom tappning av givare säkerställs blodlagret och det behov som finns hos patienter.

Övrigt

Rent generellt är det lite som att vara detektiv, oavsett om man arbetar på sjukhus eller övriga laboratorium. Genom att laborera och analysera det material man har fått till sig kan man få reda på det mesta. Arbetet utförs självständigt och ibland kan det vara så att man får hitta en alternativ lösning för att få ett resultat.

Var arbetar en biomedicinsk analytiker?

Den arbetsplats där flest biomedicinska analytiker arbetar inom är sjukvården, antingen på vårdcentral eller olika slags sjukhuslaboratorium. För att nämna de vanligast förekommande som finns på de flesta sjukhus; Klinisk fysiologi, Klinisk kemi, Klinisk mikrobiologi, Klinisk patologi och cytologi och Transfusionsmedicin.

Laboratorium med mer specialiserad inriktning finns på något/de flesta av de stora universitetssjukhusen. För att nämna några; Fertilitetscentrum, Klinisk genetik, Klinisk immunologi och transfusionsmedicin och Transplantationslaboratorium.

Andra arbetsplatser kan vara inom livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, djursjukvård, kriminaltekniskt laboratorium och kommunens reningsverk.

Det man också kan göra är att forska, antingen själv eller ingå i ett forskarlag om utmaningarna känns för små i det "vardagliga" arbetslivet och då får man även undervisa inom laboratorievetenskap.

Lite om mig

Jag har arbetat som legitimerad biomedicinsk analytiker i 11 år och fullkomligt ÄLSKAR mitt jobb. Visst, ibland har det inte alltid varit så men på något vis har jag ändå alltid hittat tillbaka. Det finns alltid mer att lära sig, man kan aldrig bli fullärd; men den dag jag känner att jag är det, då är det dags att sluta.

Det som är så roligt med mitt jobb är att det sker en ständig utveckling inom laboratorie-världen. Man utmanas hela tiden i sitt tänkande och man måste vara nyfiken och öppen för allt, just för att kunna ge den allra bästa servicen. För det är faktiskt det det är; ett serviceyrke.

Jag hoppas att med lite humor och fakta (ganska mycket sådan) har kunnat ge Er läsare en så sann och rättvis bild av en biomedicinsk analytiker som möjligt. Det har i alla fall varit min intention; om det mot förmodan förekommer något felaktigt ber jag allra ödmjukast om ursäkt. Min förhoppning är att Ni (kollegor) ska kunna nicka/le igenkännande åt det jag har skrivit och hålla med.

Till alla kollegor runt om i Sverige, dagen till ära: Du gör ett otroligt jobb alla dygnets timmar, 365 dagar om året. Sköt om Dig så att Du orkar, Du är värdefull.❤