Medlem berättar... Johanna

Den 5 maj är det yrkesdagen för Barnmorskor. Här berättar Johanna Videpil - Barnmorska i livets tjänst, om sitt yrke.

"Många går till jobbet för att de måste få in pengar till sitt leverne. De flesta gillar sitt jobb. Många tycker att deras jobb är roligt och stimulerande. Barnmorskor ÄLSKAR sitt jobb! Så länge jag kan minnas har jag velat bli barnmorska- den där viktiga yrkeskategorin som man kan prata med om de där allra intimaste sakerna, dela den stora lyckan över en graviditet med, finna tröst hos vid svåra stunder och hålla i handen under sina livs kanske mest smärtsamma timmar vid en förlossning.

Vad har man för bakgrund som barnmorska?

Som barnmorska har du en gedigen utbildning bakom dig. Först ska du utbilda dig till sjuksköterska- en utbildning som tar tre år. Efter detta behöver du samla på dig arbetslivserfarenhet motsvarande minst tolv månader heltid. När du arbetat i ett år är du behörig att söka och läsa barnmorskeprogrammet som är ett och ett halvt år. Femtio procent av utbildningen är verksamhetsförlagt utbildning. När du tar examen till barnmorska har du minst femtio förlossningar och många timmars preventivmedelsrådgivning bakom dig.

Vad kännetecknar en barnmorska?

En barnmorska brinner för sexuell och reproduktiv hälsa. Som barnmorska bemöter man alla på ett genusneutralt sätt och är öppen för allas olika sätt att leva. I mötet med patienten är barnmorskan flexibel och räds aldrig för att ta upp obekväma samtalsämnen som bland annat våld i nära relation eller oro kring ett ofött eller befintligt barn. En barnmorska skulle kunna liknas med en "bonusmamma"- hon lyssnar alltid, är okomplicerad att prata med, vill alltid ditt bästa och har ett varmt och välvilligt hjärta.

Vad gör en barnmorska?

En dag på jobbet är nästan aldrig den andra lik när du är barnmorska. Rutinerna är ofta den samma men varje enskilt möte är olikt det andra likt relationerna du skapar med dina patienter. Som barnmorska på en barnmorskemottagning hjälper du främst kvinnor med det skräddarsydda preventivmedelsvalet, att utesluta eller fastställa en graviditet, ta cellprover och behandla könssjukdomar.
På mödravården handlägger barnmorskan den normala graviditeten självständigt. Enligt ett basprogram kommer den gravida för att mäta magen, lyssna på fosterljud och samtala kring den kommande förlossningen och det nya föräldraskapet. Tillsammans med patienten lägger barnmorskan upp en planering och bra grund för graviditeten.

Var arbetar en barnmorska?

En barnmorska har många olika arbetsplatser vilket medför möten med kvinnor, män, heterosexuella, homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. En härlig blandning! Barnmorskor återfinns bland annat på förlossningsavdelningar, BB, gyn-avdelningar och mottagningar, mödravårds- och ungdomsmottagning, amningsmottagningar och som utbildare i förlossningsförberedelser.

Lite om mig

Mitt namn är Johanna och jag arbetar som barnmorska på centrallasarettets mödravård samt på barnmorskemottagningen i Lenhovda. Att bli barnmorska har alltid varit en dröm och ett självklart yrkesval för mig. Jag har nu fått äran att arbeta som barnmorska i snart ett och ett halvt år och jag ser fram emot att få växa ytterligare i professionen. Ibland känns mitt jobb övermäktigt på många sätt, men varje kväll när jag lägger mig känner jag mig så otroligt tacksam över att jag får vara någons barnmorska."