Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Bra att veta inför sommaren

Vilka rättigheter har du till semester? Vad händer om du blir beordrad och vad kan du kräva? Här får du svaren.

Sommarsemester - det här har du rätt till

Du ska senast två månader innan semesterperioden börjar ha fått besked om när du ska få gå på ledighet. Om arbetsgivaren ändrar sig, så kan arbetsgivaren inte ensidigt återkalla redan beviljad semester eller tvinga dig att flytta redan beviljad semester. Däremot kan du , om du vill, ställa upp på att flytta din semester. Tänk efter så att det blir ett bra beslut för dig och begär kompensation för att du ställer upp, ekonomisk eller annan. Hör gärna av dig till oss om detta händer, så kan vi gemensamt reda ut frågor.

Rättighet till semester som nyanställd

Antalet semesterdagar baseras på din anställning hos arbetsgivaren under semesteråret. Även om du inte har varit anställd ett helt år så har du rätt att ta ut betald och obetald semester under semestermånaderna juni-juli-augusti. Kolla ditt semestersaldo och semesterkvot och tänk på att du kan bli återbetalningsskyldig om du avslutar din anställning innan semesteråret är slut och har tagit ut semesterdagar som om du skulle jobbat hela semesteråret.

Beordring

Beordring kan inte göras långt i förväg utan måste ske i nära anslutning till det aktuella arbetstillfället. Du kan inte vägra beordrat arbete, men du kan ange giltiga skäl till varför du inte kan eller är lämplig att utföra arbetet. Hör gärna av dig till oss för att stämma av, eftersom skälen kan komma att prövas vid varje enskilt tillfälle.

Om du blir beordrad ska du förhandla om ersättning och du kan såklart förhandla om bättre ersättning. Observera att det är endast arbetsgivaren som genom sitt ledningsansvar kan beordra in dig och i det sammanhanget diskutera ersättning.

Vid beordring bör du fylla i en beordringsblankett från Vårdförbundet . Spara ett ifyllt exemplar och ge ett exemplar till arbetsgivaren och ett till Vårdförbundet.

Om du bryter din semester och går in och jobbar

Vårdförbundet uppmanar alla medlemmar att värna om sin egen hälsa och rätt till ledighet. Vi vill att du ska ta ut dina fyra semesterveckor för sammanhängande vila och återhämtning. Ytterst är detta också en patientsäkerhetsfråga. Om du gör en uppgörelse med din chef om att korta din semester; gör upp redan vid överenskommelsen när du kommer att garanteras att få ut resterande ledighet och dokumentera detta skriftligt.

Vid avbruten semester på schemalagd arbetsdag utgår enligt Allmänna Bestämmelser kompensation i form av en extra semesterdag. Du får tillbaka den semesterdag du missar plus en extra semesterdag.

Om du har frågor eller behöver hjälp

Kontakta Vårdförbundet via Vårdförbundet Direkt eller avdelning Kalmar län.

Årsmöte med middag och underhållning

Vårdförbundet avdelning Kalmar län inbjuder till årsmöte på Oskarshamns folkhögskola den 8 oktober 2019. Alla medlemmar är välkomna och kommer, förutom traditionella årsmötesförhandlingar och fyllnadsval, att bjudas på en god supé och underhållning av lokala musiker.

Läs mer och anmäl dig redan idag!
Kunskapsinternat för förtroendevalda

Två dagars förtroenderådsinternat - en gyllene chans för alla förtroendevalda att fylla på kunskaperna för att kunna arbeta ännu bättre för alla medlemmar ute på arbetsplatserna! Peppa gärna din förtroendevalda att anmäla sig.

Här kan du som är förtroendevald anmäla dig till internatet!
 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -