Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Sommar och semester även i år... Eller?

För många av våra medlemmar är semesterplanering alltid en tid av frågetecken, oro, ovisshet och frustration och kanske är det så extra mycket i år då det dessutom råder en pandemi där Vårdförbundets medlemsgrupper spelar en central och viktig roll.

Vad har hänt?

Vårdförbundet har suttit i oerhört många förhandlingar om medlemmars villkor kopplat till rådande pandemi, många av dessa har avslutats i oenighet med arbetsgivare.

Vi har under våren sett medlemmars enorma vilja att hjälpa med sin ovärderliga kompetens i denna pandemi. Vi har sett att medlemmars kompetens behövs i så stor utsträckning att det lett till; byte av arbetsorter, nya arbetsuppgifter, nya kollegor, nya team, indragna semestrar, nya scheman med kort varsel ja, listan kan göras lång! Allt detta har medlemmar gjort med raka ryggar och god vilja då deras kompetens krävs i frontlinjen mot att bekämpa detta virus. MEN det som vi saknar hos många arbetsgivare och inte sett skymten av är en belöning, uppskattning i den omfattning Vårdförbundet anser skälig – visst, ryggdunk, beröm och applåder – men inte i form av kompensation i pengar eller andra förmåner.

Vi får rapporter från landet att det finns många medlemmar som på grund av osäkerhet om semester valt att säga upp sin anställning hos respektive arbetsgivare. Finns det medlemmar hos oss i Gävleborg som valt samma väg, eller allvarligt funderar i de banorna, hör av er till oss.  

Vad ska hända?

Vårdförbundets medlemmar SKA ha sin sommarsemester!

Sommarsemestern är alltid en viktig tid för vila och återhämtning. En möjlighet att koppla bort arbetet helt några veckor – helt enkelt, ladda batterierna för att orka arbeta ett år till.

Semesterlagen ger oss rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under perioden 1 juni till 31 augusti, så ser lagstiftningen ut i år likt de senaste 43 åren. Visst detta kan man göra avsteg ifrån både på individnivå (sommarmorötter) på kollektivnivå (förhandling). Men arbetsgivaren kan inte göra avsteg ensidigt och utan förhandling.

Problemen att lösa sommarplaneringen och bemanningen är inte på något nytt, utan har varit ett ökande problem under många år. Kärnan till sommarplaneringsproblemen beror i hög utsträckning på de dåliga villkoren arbetsgivare erbjuder oss både när det gäller lön, arbetstider, arbetsbelastning etc. Dåliga villkor gör att det råder en snäv bemanning, utan någon luft i systemet året om och att då sommar och semester kommer gör inte saken bättre!

Har arbetsgivaren ensidigt flyttat, delat upp eller inte beviljat din sommarsemester i tid vill vi gärna att du hör av dig till oss i Gävleborg

Vårdförbundet på plats i länet

Vårdförbundet har, precis som alla andra varit tvungna att stryka alla våra fysiska möten med medlemmar med hänvisning till rekommendationerna. På sommarmånaderna brukar vara vår mest hektiska tid för arbetsplatsbesök, men så inte i år. Men då vi ändå tror att det finns ett stort behov för medlem att fysiskt träffa oss och möjlighet att ställa frågor kommer vi att göra några besök i länet då vi finns utomhus, utanför huvudentréerna till våra sjukhus. Vid hällregn inställt!

1 juli utanför huvudentrén Hudiksvalls sjukhus kl. 12.00-14.00.

3 juli utanför Huvudentrén Sandvikens sjukhus kl. 12.00-14.00.

7 juli utanför Huvudentrén Gävle sjukhus kl. 12.00-14.00.

9 juli utanför Huvudentrén Bollnäs sjukhus kl. 12.00-14.00.

Vi tar med oss småpresenter och något gott. Du dyker upp spontant med frågor eller bara för ett samtal!

Av Region Gävleborg har Vårdförbundet fått OK (även arbetsgivaren ansåg det viktigt) att göra arbetsplatsbesök, så vi dyker kanske upp för en snabb visit hos er? Vill ni att vi kommer till just er arbetsplats, hör av er till Vårdförbundet Gävleborg

Visste du att...?

Vårdförbundet avdelning Gävleborg saknar några valberedare och vid årsmötet i höst ska vi välja några nya till detta ärofyllda uppdrag (ett av de mest betydelsefulla uppdragen som finns). Är du intresserad eller känner någon medlem som skulle passa tveka inte att höra av dig så ger vi dig gärna mer information om uppdraget.

Nominera till årsmötet

Det är oerhört viktigt att du har rätt kontaktuppgifter rapporterat till Vårdförbundet så du nås av rätt information, många glömmer att ändra då de byter arbetsplats, mejladress och så vidare.

Här kan du ändra dina uppgifter

 

Med vänliga hälsningar

Vårdförbundet avdelning Gävleborg

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -