Inga villkorade krav för sjuksköterskor att specialistutbildad sig

Vårdförbundet Gävleborg vill uppmärksamma att efter års strategiskt påverkansarbete har nu Region Gävleborg äntligen lyssnat!

Framgent kommer de enskilda avtalet/kontrakten inte innehålla några villkorade krav på att efter specialistutbildningen arbete kvar hos arbetsgivaren.

Självklart hoppas Vårdförbundet att våra medlemmar ändå vill stanna kvar och använda sin kunskap i vårt län och hos våra arbetsgivare här, men nu finns det inte längre något tvingande bandet för det, och det ser vi oerhört positivt på.

Vi tror att detta kommer göra att fler medlemmar söker sig till utbildningstjänsterna och därigenom kompetensutvecklar sig för framtiden, vilket är oerhört viktigt för medborgarna och för våra arbetsgivare för att klara morgondagens behov.

Utbildningstjänsterna hos Region Gävleborg är nu helt i den linje med vad Vårdförbundet vill ha för sina medlemmar som vidareutbildar sig till specialistsjuksköterskor eller specialister inom annat område.

  • Utbildningstjänsten är en tillsvidareanställning med full grundlön.
  • Det rådande kollektivavtalet på arbetsplatsen gäller. Det innebär till exempel att anställningen ingår i den årliga löneöversynen och att de allmänna anställningsvillkoren t ex, semester, ledigheter osv tas ut enligt gällande kollektivavtal.
  • Tjänsten är heltid och innehåller både studier och kliniskt arbete vb. Hur studiedelen och delen kliniskt arbete läggs upp kan variera, men utbildningen är en del av anställningen. Även studietakten kan variera.
  • Med dessa utbildningstjänster förbinder du dig inte att jobba hos arbetsgivarna en viss tid efter utbildningens slut, förhoppningsvis vill du det men det är inte tvång.

Att få till fullgoda villkor utan bindningstid har varit något Vårdförbundet Gävleborg arbetat strategiskt med, både mot politiken och tjänstemännen under flera år. Så att äntligen nått framgång ser vi som en stor seger väl värd att fira!!!

/Avdelningsstyrelsen Gävleborg