Vårdförbundet har, den 11 april, varslat om konfliktåtgärder för medlemmar i samtliga regioner och fyra kommunala bolag i Stockholm. Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad och omfattar omkring 63 000 medlemmar. Det börjar gälla från den 25 april.

- Vi har försökt få gehör för våra yrkanden om hållbara, jämställda heltider och en god löneutveckling inom ramen för både avtalsrörelse och medling. Men det bud  vi fått från arbetsgivarna räcker inte för att möta utmaningarna i den svenska sjukvården. Människor dör i väntan på vård och medlemmarna i Vårdförbundet får det allt tuffare. Vi har velat se lösningar för att rädda sjukvården men SKR/Sobona inte visat den viljan. Därför har vi idag varslat om konfliktåtgärder, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. 

Konfliktåtgärden som nu vidtas är en övertids- mertids- och nyanställningsblockad hos samtliga regioner samt Ambulanssjukvården i Storstockholm Aktiebolag, Södersjukhuset AB, ​Danderyds sjukhus AB och Capio S:t Görans sjukhus AB. De varslade stridsåtgärderna träder i kraft torsdagen den 25 april 2024 klockan 16.00. Det innebär att medlemmar därefter inte ska jobba på övertid eller mertid och arbetsgivaren kan inte genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper som omfattas. Varslet omfattar även oorganiserade inom Vårdförbundets avtalsområde.

- Våra yrkesgrupper jobbade omkring 3 miljoner timmar övertid förra året, var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Det visar tydligt på systemfelet i svensk hälso- och sjukvård. Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder istället för att långsiktigt förbättra villkor och arbetsmiljö så att fler vill och kan arbeta heltid i vården, säger Sineva Ribeiro. 

Den 19 december 2023 beslutade Vårdförbundet att säga upp huvudöverenskommelsen, HÖK 22, med SKR och Sobona. I avtalsrörelsen har Vårdförbundet yrkat på bland annat hållbara, jämställda heltider och en god löneutveckling för alla. 

- Vi vill rädda vården

Bakgrunden till Vårdförbundets yrkanden är de stora utmaningar som finns i hälso- och sjukvården. Köerna växer och i hela landet råder brist på Vårdförbundets yrkesgrupper.  Samtidigt tror fyra av tio unga medlemmar inte att de kommer stanna inom vården. 
 
Det här beror på att lönerna är för låga, arbetstiderna orimliga och arbetsbelastningen för dem som arbetar i kommuner och regioner är ohållbar. Nästan 30 procent av Vårdförbundets medlemmar arbetar deltid, många för att få mer vila och återhämtning. Samtidigt kan många tänka sig gå upp i tid om heltiderna blir mer hållbara. Om alla som idag jobbar deltid går upp i heltid får vi 8000 fler barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. 
 
- Vi har inte haft orimliga förväntningar. Vi vill ha förutsättningar att orka jobba heltid, vi vill ha hållbara scheman och 4 veckors sammanhängande semester på sommaren. Vi vill att lönerna ska höjas så att det blir jämställt, att lönen ska motiveras och vi vill inte heller behöva vänta ett halvår på utbetalning av beslutade löneförhöjningar. Men inget av detta har vi fått, därför tackar vi nej, säger Sineva Ribeiro. 
 
- Under pandemin kallades vi superhjältar och gick till jobbet när vi var lediga för att rädda liv. Då fick vi applåder men idag tvingas vi välja mellan att bli sjuka själva eller gå ned i deltid för att orka. I slutändan är det också patienterna som drabbas. Vi vill rädda sjukvården. Vill SKR och Sobona också det måste de börja lyssna på vårdens medarbetare, säger Sineva Ribeiro. 

Avtalsförhandlingar har pågått sedan årsskiftet. Den 26 mars begärde Vårdförbundet att medlare skulle utses eftersom förhandlingarna var låsta. Från och med den 1 april 2024 har parterna därför varit i frivillig medling. Medlingen avslutades den 11 april 2024. 
 

Vad betyder det här för mig som medlem? Läs våra frågor och svar.

Till våra presskontakter