Det här är Jonas Ekestubbe, ambulanssjuksköterska och medlem i Vårdförbundet. Varför Jonas är medlem i Vårdförbundet och varför han är ambulanssjuksköterska kan du läsa här. Våra medlemmar är inte vilka som helst!

Varför valde du att bli ambulanssjuksköterska?

Jag gillar att jobba med människor och som ambulanssjuksköterska får jag träffa alla typer av människor: från spädbarn till gamla, från slott till koja. Från de som inte ens fötts än till de som är i livets slutskede. Samtidigt får jag chans att verkligen hjälpa och göra något bra i en svår situation. Det finns ett värde i det, att kunna bidra. Både för mig personligen men också för mina kollegor – de flesta jag känner som jobbar inom vården har överlag en bra människosyn.

Jag tycker också om den omedelbara feedbacken. När jag lindrar någons smärta så kommer tacksamheten nästan direkt. Ibland kan det även hända att jag får en insändare i tidningen långt senare. Det sker inte så ofta men när det väl händer blir jag extra glad.

Varför är du med i Vårdförbundet?

Jag gillar tanken på att man backar upp varandra. Att man hjälps åt när det är svårt och kan glädjas när det går bra. Men rent konkret kan jag nämna ett exempel från i somras. Då fick jag en högre jourersättning, några tusenlappar extra, för att Vårdförbundet lyckades förhandla fram ett lokalt avtal. Målet är dock att minska jourtimmarna, ett viktigt mål för både mig och Vårdförbundet. Men de kämpar på, trots en tuff bransch.

Nu har vi fått till ett bra regionalt löneavtal på pappret. Nästa steg är att arbetsgivaren lever upp till det.

Precis som jag vill Vårdförbundet också höja statusen på hälso- och sjukvårdens yrken. Det måste vara mer jämställt – apropå barnmorske- och sjuksköterskebristen! – och lönerna för oss allihop måste hänga med bättre gentemot det ansvar vi har. När lönen höjs kommer också arbetsmiljön förbättras: Vi kommer att slippa jour, få rimligare scheman, bli gladare och må bättre. Nu har vi fått till ett bra regionalt löneavtal på pappret. Nästa steg är att arbetsgivaren lever upp till det.