Hälso- och sjukvården i Sverige står inför stora utmaningar när det gäller arbetsmiljö och vårdkvalitet. Våra rapporter visar att vårdpersonalens arbetsvillkor påverkas negativt av störningar på fritiden, sena schemaändringar och bristande stöd från chefer. Dessutom visar de att kompetensförsörjningen är en stor utmaning. Många går ned till deltid på grund av hög arbetsbelastning och är i behov av återhämtning. Genom att förbättra arbetsmiljön och ge vårdpersonalen rätt förutsättningar kan vi skapa en hållbar och effektiv vård där arbetstidsförkortning är vägen framåt.

Förändring kräver mod!
– Vi måste sluta se goda arbetsvillkor som en utgift. Det är en grundförutsättning för att vården ska fungera, för att vi ska kunna behålla kompetens och möta framtidens behov.
/Sineva Ribeiro


Det här vill Vårdförbundet:
- Det måste vara möjligt att arbeta heltid under hela yrkeslivet
- Förkortad veckoarbetstid
- Dygnsvila om 11-timmar som norm
- Rast och pauser så att hälsa värnas
- Förutsägbar och sammanhållen semester om minst fyra veckor
- Stabil bemanning utan inringningar med kortvarsel
- Maxlängd för arbetspass om 10-timmar
- För att vi ska få det krävs att politiker ger regionerna tillräcklig finansiering och inte som idag att man drar ned på budgeten mitt i en bemanningskris.
"Jag arbetar deltid för att värna min hälsa"
Jag har jobbat 83 procent i stort sett sedan jag började jobba. Jag orkar inte mer. Jag var så trött när jag kom hem. Jag arbetar deltid för att värna min hälsa. Jag provade att jobba 100 procent men det var inte hållbart.
/Elay, sjuksköterska
Heltider som inte håller - en rapport om vårdens ohållbara villkor
Vårdpersonal störs på sin fritid, scheman ändras i sista stund och chefer saknar rätt förutsättningar. Hur påverkar det vården – och vad krävs för en hållbar arbetsmiljö och säker vård?
Kompetensförsörjning - nyckel till stärkt vård
Kompetensförsörjningen är hälso-och sjukvårdens största utmaning och vårdköerna växer för att det råder brist på personal med rätt kompetens. Bristen beror på att hälso- och sjukvården inte får tillgång till den kompetens som finns. Alltför många går ned till deltid för att arbetet är för slitsamt och för att få vila och återhämtning. Många arbetar deltid hela yrkeslivet.