Vårdförbundet kräver åtgärder mot digital stress i hälso- och sjukvården
Vårdförbundets nya rapport ”Den dumma digitaliseringen - En studie om sjuksköterskors digitala arbetsmiljö” visar att bristfälliga IT-lösningar försämrar arbetsmiljön, minskar patienttiden och kostar hälso- och sjukvården nära 10 miljarder kronor årligen.
Sjuksköterskor lägger i snitt fem timmar om dagen framför datorn och hanterar upp till 35 olika IT-system. Det som skulle bli ett stöd har blivit ett hinder.
Rapporten bygger på tidsstudier och enkätsvar från sjuksköterskor inom kommunal, regional och privat hälso- och sjukvård. Den visar att endast 20 procent av tiden i kommunal vård går till direkt patientkontakt. I stället går tiden till att hantera undermåliga system, dubbelregistrera information och hantera administrativa uppgifter som saknar mervärde för patienten.
– Det är dags att se digital arbetsmiljö som en lika viktig arbetsmiljöfråga som fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Vi kan inte ha ett vårdsystem där tekniken dränerar personalen på energi och tid, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet föreslår nu en rad åtgärder för att vända utvecklingen. Bland annat att professionen involveras i upphandlingar, att systemen kommunicerar med varandra och att snabbinloggning enligt exempelvis Single Sign-On införs så att personalen slipper .
Vårdförbundet vill:
- Implementera omvårdnadssystemet ICNP hos varje vårdgivare – lokal, regional och privat
- Involvera vårdprofessionen i upphandlingar och utveckling av IT-stöd
- Öka nationell samordning och kompatibilitet Integrerade system
- Inför användarvänliga och integrerade IT-system
- Implementera snabbinloggning via Single Sign-On (SSO)
- Arbetsgivare inom hälso- och sjukvården regelbundet gör digitala skyddsronder med verktygen på suntarbetsliv.se
Vårdförbundet lanserar rapporten på Vitalis i Göteborg den 20 maj där Sineva Ribeiro deltar i en panel med rapportens författare Anders Ekholm och Ina Caesar.
- Kategorier:
- Påverkan
- Engagemang
- Arbetsmiljö
- Nationellt