För drygt ett år sedan tog kongressombudet Rickard Uppenberg emot ett samtalfrån en uppgiven sjuksköterska på ett privat vårdboende i södra Sverige.

Boendet hade bara tre sjuksköterskor som alla gick på knäna i den dåliga arbetsmiljön. Ständiga sjukskrivningar och utbrändhet gjorde att hela verksamheten fungerade dåligt och arbetsgivaren hade ingen som helst beredskap.

På Vårdförbundet i Skåne är Rickard Uppenberg specialiserad på just de privata aktörerna och påbörjade ett omfattande arbete med både sjuksköterskorna och ledningen av vårdboendet.
Rickard Uppenberg, Vårdförbundet avdelning Skåne.

– Det fanns ingen plan B hos ledningen, berättar Rickard. Man gick in och täckte upp för varandra och i slutändan blev det en katten-på-råttan-situation där alla drabbades.

Hjälp till ledningen

Under 2017 och 2018 har Rickard tillsammans med Maria Buhre, regionalt skyddsombud, hjälpt vårdboendet att skapa ett ”årshjul” för att hjälpa ledningen att ha beredskap för både väntade och oväntade situationer som kan uppstå i verksamheten.

– Tyvärr kunde inte två av de tre sjuksköterskorna räddas kvar på vårdboendet, de slutade på grund av att situationen hunnit bli ohållbar, säger Rickard. Men nu finns det i alla fall en bra grund för att bibehålla en fungerande arbetsmiljö.

Det uppgivna samtalet till Vårdförbundet är dock symptomatiskt.

– Ja, oftast kommer larmet för sent, när situationen gått överstyr, konstaterar Rickard. Jag skulle önska att våra medlemmar hör av sig redan när det börjar finnas indikationer på problem.