I början av juni 2018 anställdes Fariba Ghafouri från Umeå som den första kommunanställda biomedicinska analytikern i landet. Hon har aldrig tidigare trivts bättre med sitt jobb.

– Det känns som att jag är i himmelriket. Jag trivdes från dag ett och längtar efter måndagen under helgen, säger Fariba glädjestrålande.

Med hjälp av Vårdförbundet har Faribas nya tjänst gjort den biomedicinska analytikern till en viktig och synlig pusselbit tillsammans med sjuksköterskorna.

Alla är väldigt, väldigt engagerade.

Faribas huvuduppgift är att säkerställa provtagningar och laboratorieanalyser inom hemsjukvården och hon arbetar hela tiden nära både sjuksköterskor och patienter. Inom kort kommer även äldreomsorgen att vara ett arbetsområde.

– För varje dag som går så inser Umeå kommun att den här vårdkvalitativa satsningen gör en stor skillnad, framförallt för patientsäkerheten, säger Fariba.

Biomedicinska analytiker en del av det provtagande teamet

Under Vårdförbundets kongress 2018 behandlades en motion som gav stöd till den här nya typen av anställningar och som ger landets avdelningar incitament att verka för att biomedicinska analytiker ska vara en del av det provtagande teamet. Helena Forss Johansson, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Västerbotten, lyfte upp förslaget för att förmå Umeå kommun att anställa en biomedicinsk analytiker.


Helena Forss Johansson.

– När Fariba var på plats kom förbättringarna som bekräftar hur viktig en biomedicinsk analytiker är, även för den kommunala verksamheten, sammanfattar Helena.

Faribas utvecklingsarbete har fortsatt och bland annat har hon utbildat personal och förbättrat rutinerna vid exempelvis provtagningar.

– Alla är väldigt, väldigt engagerade, konstaterar Fariba. Jag har fria händer att bidra till utvecklingen och det känns helt underbart att få jobba med något där man ser att allt jag gör bidrar till förbättringar.

Viktigt tillskott för kommunernas äldrevård

Redan som nyutbildad biomedicinsk analytiker (Fariba blev färdig 2016) såg Fariba att kommunernas äldrevård behöver kompetens inom laboratoriemedicin.

Eftersom nästan all diagnostik baseras på provresultat är det av yttersta vikt att
äldreomsorgens hela vårdkedja hanteras kompetent för att garantera patientsäkerheten.

– Jag är säker på att min typ av anställning inom kommunen inte är den sista, säger Fariba och får medhåll av Vårdförbundets Helena Forss Johansson. Långsiktigt kommer kommunerna spara pengar eftersom de fel som görs blir kostsamma, både för kommunerna och självklart för patienterna.