
Vårdförbundets nätverk för unga medlemmar
Är du under 35 och vill vara med och påverka, inspireras och nätverka? Då är det här någonting för dig. I Vårdförbundet Unga samlas vi som vill stärka våra professioner, lyssna och lära av andra. Och bygga ett hållbart arbetsliv såklart.
Varför ett nätverk för unga?
För att du har idéerna, energin och framtidstron som hälso- och sjukvården behöver. Och för att vi vet att unga människors engagemang gör skillnad i samtal, i förhandlingar, i förändring. Nätverket är till för dig som är barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska, oavsett om du är student, ny i yrket eller har några år i karriärryggsäcken.
Vi erbjuder:
- Gemenskap – träffa andra medlemmar och utbyt erfarenheter
- Utveckling – ta del av workshops, mentorskap och kompetenslyft
- Engagemang – bli en röst för vård, jämlikhet och rättvisa
- Inspiration – få nya perspektiv, vänner och drivkrafter
Vi jobbar bland annat med:
- Karriär, ledarskap och professionell utveckling
- Rättvisa villkor och jämlik utbildning
- Status för våra yrken
- Nya former av fackligt engagemang – på plats och digitalt
En väg in i framtidens ledarskap
Vi hoppas att Vårdförbundet Unga kan vara mer än bara ett nätverk till exempel en språngbräda i karriären. Här får du möjlighet att växa in i fackligt engagemang, bygga nätverk, hitta mentorer och testa nya arenor. Det är också ett sätt att upptäcka om du vill ta ett förtroendeuppdrag i framtiden.
Är du redo?
Då är vi redo för dig. Bli en del av Vårdförbundet Unga och hjälp oss forma ett förbund, ett samhälle och en vård där unga röster gör skillnad.
Intervju med Sophia Godau, ledamot av Vårdförbundets förbundsstyrelse och aktiv i Vårdförbundet Unga.
Fyra frågor till Sophia Godau – om Vårdförbundet Unga.
Sophia Godau, Förbundsstyrelseledamot
1. Vad är det som gör Vårdförbundet Unga till något mer än ett nätverk, vad vill du att unga medlemmar ska känna när de kliver in i det här sammanhanget?
– Jag vill att du direkt ska känna: här finns fler som jag. Andra unga som också vill växa i sina yrken, förstå mer om facket – och som vill vara en del av något större. Vårdförbundet Unga ska inte bara vara en grupp utan ett sammanhang. Ett ställe där du får nya perspektiv och blir lyssnad på.
2. Hur ser du på fackligt engagemang idag, vad är det som lockar och hur ser du att unga hittar sin plats i det?
– Jag tror att många unga bryr sig, men kanske inte kopplar det direkt till “fackligt engagemang”. För mig handlar det om något väldigt vardagsnära: att vilja ha inflytande över sitt jobb, sina villkor och sin framtid.
– Fackligt engagemang kan vara nyfiket, kreativt och peppande. Det är inte ett färdigt paket, det är något du kan forma. Vi försöker skapa låga trösklar in i det fackliga. Du behöver inte ha alla svar, det räcker att du har frågor. Det är där vi börjar.
3. Kan du ge exempel på något som nätverket gjort eller bidragit till, som du är särskilt stolt över?
– Jag är stolt över att vi har börjat bygga någonting tillsammans. Vi har samlat unga från olika yrken och delar av landet, och redan i de första samtalen har det hänt något: folk har delat erfarenheter, idéer och tankar som jag vet kommer prägla det här nätverket långsiktigt.
– Jag är också stolt över att Vårdförbundet lyssnar. Att man faktiskt ser den unga rörelsen som något att satsa på. Det ger energi och gör att jag själv vill fortsätta driva mina hjärtefrågor tillsammans med andra.
4. Vad vill du säga till den som är nyfiken men kanske inte riktigt vet om det här är något för dem?
– Kom som du är. Du behöver inte veta exakt vad du vill, det är helt okej att bara kika in, lyssna lite och känna efter. Kanske blir det starten på nya vänskaper, ny kunskap, nya vägar i yrkeslivet. Eller så blir det bara en bra stund där du känner att du inte är ensam i det du tänker och känner om vården. Det viktiga är: du behövs. Och vi bygger det här tillsammans.
Nyfiken? Kommande seminarier för dig:
- 28 maj – Innovation i Vården
Under hösten 2025 planeras digitala seminarier om ledarskap, egenföretagande och entreprenörskap inom hälso- och sjukvården, forskning och utveckling.
- Hjälpte informationen dig?