
Tillsammans skapar vi förändring som märks
Fackligt arbete tar tid. Men i varje avtalsrörelse, förhandling och dialog med arbetsgivare tar vi steg framåt. Genom åren har vi skapat förändring som märks – bättre villkor, mer återhämtning och starkare löneutveckling.
Vårdförbundet finns för att du ska ha kraften att fortsätta jobba med det du älskar, utan att betala med din hälsa. Vi kämpar för att ditt arbete ska värderas som det viktiga, kvalificerade yrke det är – och för att du ska kunna forma ditt liv på ett sätt som passar dig. Än har vi inte nått hela vägen men vi jobbar på det, steg för steg, sedan snart 60 år tillbaka. Det nya avtalet för kommuner och regioner 2025 (HÖK 25) ger oss ytterligare kraft att fortsätta.
Mer hållbar heltid
Att vilja arbeta heltid men inte orka – det är verkligheten för många medlemmar i Vårdförbundet. Vi har alla upplevt hur tunga arbetsdagar, sena kvällar och påfrestande nattpass tvingat kompetenta kollegor att gå ner i tid, inte för att de vill, utan för att de måste. Det är inte hållbart – vare sig för individen, vården eller för samhället. Därför gör vi något åt det.
Genom åren har vi kämpat för kortare arbetstid för nattarbetare och en bättre balans mellan jobb och fritid. Vi har också säkerställt att rätten till återhämtning skrivs in i kollektivavtalet. Från och med oktober 2024 har nästan alla rätt till minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. I HÖK 25 bygger vi vidare på det vi har uppnått. Nu kan fler få rätt till sänkt veckoarbetstid eftersom natt definieras tydligare som 22–06.
För dig kanske det betyder en löprunda i skogen eller ledig kväll där du har både lust och kraft att umgås med vänner. Möjligheten att kunna planera sin vecka utan att behöva fundera på om man kommer att orka. Det är så förändring känns – på riktigt.
Bättre balans i livet
Att arbeta i vården handlar om att finnas där när någon behöver dig. Men det betyder inte att din egen tid är förhandlingsbar. För många är oförutsägbara scheman och sena schemaändringar en vardag – och det där pusslet som kallas livet har blivit allt svårare att få ihop.
Därför har vi satt press på din arbetsgivare. Idag måste de redovisa och följa upp ohälsosam schemaläggning. Vi kallar det koll- och kontrollpunkter. Med HÖK 25 stärker vi skyddet ytterligare och gör det också dyrare för arbetsgivaren att göra schemaändringar i sista sekund. Nu får du högre ersättning för förskjuten arbetstid och längre perioder med rätt till ersättning. Du som blir inbeordrad under din beredskap får dessutom övertidsersättning även för restiden, både till och från arbetet.
Medlemmar berättar att arbetsgivare nu tvingas tänka efter innan de ringer in folk på kort varsel. Att de måste planera bättre, och tänka om när schemat ändå inte går ihop. En mer balanserad vardag är möjlig. Skillnaden märks redan nu.
Så kan du hantera schemaändringar och förbättra din arbetsmiljö
Mer pengar i plånboken
Det finns inga viktigare jobb än de som räddar liv, lindrar smärta och ger människor trygghet i sina mest sårbara stunder. Ändå har vårdens löner historiskt släpat efter. För oss är det självklart: ett kvalificerat arbete ska ge en kvalificerad lön. De senaste åren börjar vi äntligen se resultaten av en kamp som är långt ifrån över.
Löneutvecklingen för våra medlemmar ligger idag över genomsnittet för andra yrkesgrupper. Nu närmar vi oss nivåerna i mer mansdominerade yrken med liknande utbildning och ansvar. I HÖK 25 säkrar vi att lönerna för kollektivet höjs i takt med industrins märke: 3,4 procent 2025 och 3 procent 2026. Ob-ersättningen höjs samtidigt i två steg, med start redan 2025.
Från 2025 gäller också ob tidigare på fredagskvällar, och från 2026 höjs ersättningen för natt före helg med 30 procent. För dig som arbetar deltid är en viktig nyhet i HÖK 25 att du får övertidsersättning i stället för fyllnadslön när du jobbar extra. Det handlar om rättvisa – oavsett anställningsform.
Genom åren har vi förhandlat fram höjda pensionsavsättningar, bättre villkor för vidareutbildning och möjligheten att bli bedömd som särskilt yrkesskicklig. För ungefär en femtedel av våra medlemmar innebär det avsevärda löneökningar som speglar deras kompetens och erfarenhet – och ger fler en schysst lönekarriär över tid. I grunden handlar det om att säkra vårdens viktigaste resurs – du och dina kollegor – och därigenom trygga vårdens kvalitet.
Läs mer om särskild yrkesskicklighet
Ett annat sätt att höja sin lön är att vidareutbilda sig. Här har vi bland annat tagit fram modellen Akademisk specialisttjänstgöring, som gör att du kan utbilda dig till specialistsjuksköterska eller barnmorska inom ramen för din anställning. Möjligheten till betald utbildning finns nu i många kommuner och regioner – och det är inte längre tillåtet att villkora utbildningen med att du måste jobba kvar hos arbetsgivaren som har bekostat den.
Läs mer om Akademisk specialisttjänstgöring
Vårdförbundet jobbar aktivt för att öka lönespridningen i förbundets medlemsgrupper – för att på så sätt höja lönerna för alla på sikt. I Västra Götaland förhandlade vi fram ett lokalt avtal som gav sjuksköterskor inom ambulanshelikoptern sänkt veckoarbetstid – och en löneökning på 22 procent. I andra förhandlingar kommer vi inte i närheten av de siffrorna. Men den övergripande tendensen är tydlig: mer pengar i plånboken.
För dig betyder det att du kan stå på dig vid lönesamtalet. Att du vet att vi finns där och driver frågan, varje dag, i varje förhandling.
Anmäl dig till vår lönecoachning
Din styrka är vårdens
Vårdförbundets arbete är mer än siffror på ett papper. Det är fler lediga kvällar och färre orosmoln över lönebeskedet. Mer flams på fikarasten och bättre balans mellan arbete och fritid. Det är en framtid där fler kan och vill stanna i vården.
Men inget av det här vore möjligt utan dig.
Tillsammans skapar vi förändring som märks.