Stora luckor i vårdens sommarscheman
En ny undersökning från Vårdförbundet visar att bemanningsproblemen inom vården kvarstår – mitt under den mest belastade tiden på året. I stället för återhämtning tvingas många vårdanställda välja mellan semester och patientansvar.
Undersökningen som gjort tillsammans med Novus visar på fyra tydliga signaler från hälso- och sjukvården:
- 33 procent av förtroendevalda ser obemannade arbetspass i sommarens schema – särskilt inom akut-, intensiv- och medicinsk vård samt äldreomsorg.
- 63 procent uppger att patientsäkerheten är hotad på grund av låg bemanning.
- 51 procent säger att personal själva ändrat sin semester – och 28 procent att arbetsgivaren försökt påverka semesterplaneringen.
- 34 procent av förtroendevalda som svarat uppger att man kommer minska antalet vårdplatser och/eller stänga delar av verksamheten i sommar, främst inom intensiv-, kirurgisk, akut- och medicinsk vård.

Ekonomin – en central orsak
Kommuner och regioner befinner sig i ett ekonomiskt pressat läge. Statsbidragen räcker inte till för att möta vårdens behov, vilket leder till nedskärningar som påverkar bemanning, arbetsmiljö och patientsäkerhet. Lärdomar från pandemin har inte omsatts i konkret planering – och Coronakommissionens rekommendationer har inte införlivats.
– Svensk hälso- och sjukvård måste fungera året runt. Vi och svenska folket förväntar oss att regeringen och regionerna följer Socialstyrelsens riktlinjer: sjukvård ska ges av rätt kompetens, på rätt plats, i rätt tid – även i juli månad, Sineva Ribeiro.
Så säkrar vi en bättre sjukvård i sommar
- Ge sjukvårdspersonalen den planering de förtjänar – hållbara scheman med framförhållning. När schemat sätts i tid och med respekt för återhämtning, får både patienter och personal trygghet. Det är fullt möjligt – med rätt styrning och rätt resurser. Tydliga, stabila arbetstider är grunden för både arbetsmiljö och kvalitet i vården.
- Återta rätten till återhämtning – fyra veckors sammanhängande semester för alla. Semester är inte en lyx, det är en förutsättning för att kunna orka. När sjukvårdspersonal får vila, får patienter bättre vård. Medlemmar i Vårdförbundet ska kunna ha semester utan att pressas att ändra sina planer. Det handlar om långsiktig hållbarhet – inte kortsiktiga lösningar. Ett samhälle som värnar sin sjukvårdspersonal investerar i framtidens trygghet.
- Bygg sjukvården starkare – fler kollegor genom bättre villkor, nationell samordning och ökade statsbidrag. Vi behöver fler som vill stanna och fler som vill börja. Det kräver bättre villkor, en nationell översyn av bemanningen i sjukvårdens mest kritiska delar och ökade stadsbidrag.
Med rätt politik går det att vända trenden.
Röster från förtroendevalda om sommaren:
”Då det varit anställningsstopp i regionen under längre tid har de som kunnat vara aktuella att anställa fått andra anställningar i andra regioner. Ingen vill vänta i flera månader på överprövningar.”
”Vi har inga sommarvikarier. Vårdplatser drogs ner för att kunna bemanna med befintliga sjuksköterskor samt ökat antal patienter per sjuksköterska.”
”Arbetar på mottagning. Vi täcker för varandra när vi går på semester, dvs det tas inte in någon vikarie när vi är på semester. Det är en vecka då jag är ensam sjuksköterska på hela vårt team, drygt cirka 300 patienter. Veckan därpå är min kollega också ensam i teamet på drygt 300 patienter.”
”Arbetsgivaren vill att vi ska ta frivilliga pass på IVA, trots att vi inte är IVA-sjuksköterskor. Om vi inte tar pass frivilligt så kanske vi blir inbeordrade, p.g.a. IVA har dålig bemanning och inte får in hyr-sjuksköterskor. Mina narkossköterskekollegor har panik över detta.”
Om undersökningen
Novusundersökningen är genomförd via en webbenkät till Vårdförbundets samtliga förtroendevalda. Syftet med undersökning var att ta reda på hur de förtroendevalda inom Vårdförbundet ser på planeringen av sommarbemanningen. Fältperiod 16 juni - 1 juli 2025. Antal genomförda intervjuer 1 611 st.