Marlene Furbeck

Går det att sätta en innehållsförteckning på en bra chef, en god ledare? Marlene Furbeck, enhetschef på BB och förlossningen på Sunderby sjukhus strax utanför Luleå, tänker en liten stund. Egentligen vet hon, men eftertanken och tydligheten ligger ändå där och bromsar upp det överilade.

– Jo, det är klart att det gör, säger Marlene efter en liten stund. Även om det är styrt utifrån personligheten, så landar jag alltid i att jobba tillsammans med personalen, skapa delaktighet, lita på medarbetarna, vara tydlig, inte peta i detaljer och gå samlat mot gemensamma mål.

Det var som att ställa sig framför spegeln, titta sig i ögonen och fråga "vem är jag"?

Hon har haft tid på sig att reflektera och mejsla fram chefsingredienserna som tillsammans formar den goda ledaren. I 20 år har Marlene Furbeck varit chef. Först inom kommunal verksamhet och därefter inom Region Norrbotten, de senaste två åren som enhetschef på Sunderby sjukhus.

Fast i ärlighetens namn var det under de år hon inte var chef som hon hittade helt rätt i sitt ledarskap.

– Jag tog en paus. Under flera år utbildade jag mig till samtalsterapeut och startade dessutom en yogastudio, berättar Marlene. Den tiden var oerhört nyttig på det personliga planet och har gjort mig till en bättre chef. Det var framförallt utbildningen till samtalsterapeut som gjorde underverk. Att tvingas reflektera över sig själv, på både gott och ont.

– Det var som att ställa sig framför spegeln, titta sig i ögonen och fråga "vem är jag?". Svaret kunde innehålla både bra och dåliga egenskaper. Där började jobbet med mig själv. Att samtidigt jobba yogaledare, med rörelser, andning och meditation, gjorde att jag började få tag på egenskaperna som gör en ledare mänsklig och bra.

För två år sedan hoppade hon på chefståget igen. Hennes ledaregenskaper på BB på Sunderby sjukhus uppmärksammades 2017 då hon nominerades till Årets Ledare av tidningen Norrbottens Affärer. På två år har Marlene skapat ett nytt klimat på BB och förlossningen. Barnmorskan Anne Carlén ser på chefen Furbeck med varma, bruna ögon.

– Ibland funderar jag på om du verkligen kan hugga ifrån och sätta ner foten ordentligt, eftersom du ju är en sån fena på att hantera människor, funderar Anne. Men då tänker jag samtidigt att en bra chef kanske även kan få de jobbiga besluten att kännas riktiga...

– Som de flesta BB-avdelningar har det varit jobbigt med barnmorskebristen och allt. Det har gått väldigt mycket upp och ner, poängterar Anne. Men Marlene har fått oss att gå åt samma, rätta håll.

"Nu har jag ringt alla 17. Ska vi titta på underlagen på måndag?"

En av undersköterskorna på BB sticker in huvudet i personalrummet där Marlene sitter och pratar med en av de mest erfarna barnmorskorna. Undersköterskan Elin Lundberg har fått uppdraget att driva arbetet med att rekrytera sommarvikarier till BB-avdelningen.

– Det här är något jag infört, förklarar Marlene. Det är personalen som i sommar ska jobba med nya kollegor. Då är det ju självklart att de ska ges chansen att få vara med i rekryteringen av de som ska vara här.

Marlene Furbeck har varit ansluten till Vårdförbundet i över 30 år. Som chef har hon dock sett en del brister i hur förbundet tar hand om ledarnas frågor och problem.

 – Jag ser det som är bra, med kunskap om frågorna som rör vården centralt och lokalt. Men jag tycker att Vårdförbundet måste bli bättre att hantera chefernas problemställningar. Som chef står jag väldigt ensam när det blåser och då måste jag kunna känna tryggheten i att någon finns där och håller upp mig när det är skakigt.

Marlene Furbeck har sett en del brister i hur Vårdförbundet tar hand om ledarnas frågor och probelm. "Som chef står jag väldigt ensam när det blåser och då måste jag kunna känna tryggheten i att någon finns där och håller upp mig när det är skakigt." Foto: Dan Lepp.

Och vem skulle kunna förstärka och förbättra Vårdförbundets egenskap gentemot vårdens ledare om inte – Marlene Furbeck.

– Japp. Så kommer det att bli. I maj 2018 kommer jag att börja som chefsspecialist på Vårdförbundet centralt.

– Det känns fantastiskt kul att ta med mig min erfarenhet och stötta både individer och grupper av ledare. Jag ska bland annat bidra till att utveckla chefer och blivande chefer att våga vara just chef.

Sunderby sjukhus utanför Luleå tappar en bra chef, men vården i hela landet får en bra läromästare.

– Det var väldigt känslosamt med många tårar när vi fick reda på att hon lämnar oss, säger barnmorskan Anne Carlén. Men det är bara att gratulera vård-Sverige till att få ta del av hennes chefsegenskaper.

Marlene Furbeck och Anne Carlén. Foto: Dan Lepp.

Vårdförbundet Chef

Som chefs- och ledarmedlem har du speciella förmåner som ingår i ditt medlamskap. Vi vet att det krävs ett unikt ledarskap för att lyckas som chef och ledare i vården. Därför finns Vårdförbundet Chef.